Česká Lípa [okres Česká Lípa]

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.01.2016 12:45:35

Českolipští zastupitelé schválili levnější jízdné

Českolipští zastupitelé schválili levnější jízdné

Schválením výhodnějšího jízdného MHD včetně jízdenky na 365 dní si zastupitelé slibují lepší dopravní obslužnost v České Lípě, podstatné zvýšení počtu cestujících v městské hromadné dopravě a úbytek aut v ulicích.

 

Českolipští zastupitelé schválili levnější jízdné  

Schválením výhodnějšího jízdného MHD včetně jízdenky na 365 dní si zastupitelé slibují lepší dopravní obslužnost v České Lípě, podstatné zvýšení počtu cestujících v městské hromadné dopravě a úbytek aut v ulicích.

„Navrhli jsme pro lidi levnější cestování a jsme rádi, že zastupitelé návrh schválili. Naším cílem je zatraktivnit MHD pro občany města, aby ji více využívali a nemuseli na řadu svých cest po městě používat auto,“ uvedla starostka Romana Žatecká.

Levnější tarify jízdného v MHD začnou platit od března: Dětské jízdné se sníží z deseti korun na osm. Radnice také zavádí výhodnou roční jízdenku, která přijde na 1500 korun pro dospělého; děti, studenti a senioři zaplatí polovinu. Nový tarif prodlužuje platnost jednotlivé jízdenky ze 45 na 60 minut.

„Integrovaná jízdenka bude platit na MHD, příměstské autobusy a vlaky v zóně Česká Lípa. Platnost ne na kalendářní rok, ale na 365 dní je pro zákazníky nejobjektivnější a nenutí je stát fronty v předprodeji na konci roku,“ upozornil Jiří Hruboň, ředitel společnosti KORID LK.

Dosud je v České Lípě možné koupit nejvýše třicetidenní předplatné. Současný tarif platí v MHD od září 2013. Zastupitelé o jeho změně jednali už v prosinci, materiál ale odložili.

Základní jízdné je ve městě 16 korun, zlevněné deset korun (s Opuscard). Lidé nad 70 let věku stále budou jezdit zdarma, i když k prokázání nároku na roční jízdné zdarma si nově musí pořídit krajskou kartu Opuscard za 140 korun. Karta platí pět let. Jinak zaplatí zlevněnou jízdenku.

Nový tarif by měl platit od 1. března. Předběžně se odhaduje, že novinky zvýší ztrátu v tržbách městských autobusů, pro radnici to bude znamenat zvýšení dotace pro dopravce ze schválených 35 milionů korun na 38 milionů. Jak se novinka osvědčí bude město i dopravce průběžně vyhodnocovat.

Městskou dopravu zajišťuje v České Lípě BusLine, jeho autobusy přepraví denně na šestnácti linkách v průměru 6500 cestujících. Autobusy ročně najezdí 1, 2 mil. kilometrů.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama