Česká Lípa [okres Česká Lípa]

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.01.2016 12:47:46

Dotace sportovcům v Lípě dostanou spravedlivější podobu

Dotace sportovcům v Lípě dostanou spravedlivější podobu

Očekávaný a ostře sledovaný materiál o sportovních dotací českolipští zastupitelé neprojednali. Předkladatelka bodu Dotační program města Česká Lípa v oblasti sportu na rok 2016, starostka Romana Žatecká tento materiál stáhla z programu. Pravidlům pr

 

Očekávaný a ostře sledovaný materiál o sportovních dotací českolipští zastupitelé neprojednali. Předkladatelka bodu Dotační program města Česká Lípa v oblasti sportu na rok 2016, starostka Romana Žatecká tento materiál stáhla z programu. Pravidlům pro rozdělení 8, 4 milionů korun chce dát větší transparentnost a řád. A optimální řešení bude hledat společně se všemi sportovci ve městě.

„Sporty tím k zemi rozhodně neposíláme, peníze sportovcům město rozdělí do poslední koruny, téměř osm a půl milionu korun, ale podle průhledného a všem srozumitelného klíče, ten stávající a léta uplatňovaný nepovažujeme za spravedlivý,“ řekla starostka Žatecká.

Vedení města ještě před jednáním zastupitelstva požádalo českolipskou sportovní veřejnost, aby nepodléhala poplašným zprávám o krácení dotací pro sportující mládež ve městě. Podpora mládeži je prioritou. O dotačním programu pro sport město povede diskusi a najde kompromis, protože způsob přerozdělování stále není spravedlivý ani srozumitelný. I podle řady zástupců sportovních klubů je na dotacích ve městě k dispozici dost peněz, mezi kluby ovšem panuje nespokojenost s jejich rozdělováním.

„Je jen upravenou kopií dotačního programu z let minulých, s některými účelovými kritérii, které některé sporty zvýhodňovaly a jiné stavěly na okraj,“ prohlásil místostarosta Juraj Raninec. Jak dodal, vedení města se snaží z rozdělování dotací vyloučit politickou rovinu a proto míní oslovit všechny možné příjemce dotací, aby o ně žádalo více klubů než jedna úzká skupina. Představitelé vedení radnice proto opakovaně zdůraznili, že kromě zavedených či momentálně populárnějších sportů chtějí dát šanci všem sportům, podpořit z peněz města široké sportovní příležitosti.

„Vedení města chce předejít dalším nedorozuměním, proto ještě zorganizuje širokou diskusi se zástupci sportovních klubů a příjemců těchto dotací,“ řekl Raninec. . Teprve výstupy této diskuse budou základním kamenem změny dotačního programu pro sport pro rok 2016, který pak předloží sportovní výbor. Veřejná diskuse se bude konat ve čtvrtek 18. 2.2016 v 16 hodin v jednacím sále zastupitelstva města.

Město jako poskytovatel dotace (na kterou mimochodem není žádný nárok a  je jen dobrou vůlí města) má právo nastavit si podmínky. Například „olympijské“ kritérium nelze ničím zpochybnit. Na rozdíl od parametrů jako je úspěšnost či popularita.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama