Česká Lípa [okres Česká Lípa]

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.01.2016 12:49:57

Zastupitelé projednali nový Komunitní plán sociálních služeb

Zastupitelé projednali nový Komunitní plán sociálních služeb

Zastupitelé města Česká Lípa projednali a schválili Komunitní plán sociálních služeb na území města Česká Lípa 2016 – 2020. Platnost předchozího dokumentu skončila.

 

Zastupitelé města Česká Lípa projednali a schválili Komunitní plán sociálních služeb na území města Česká Lípa 2016 – 2020. Platnost předchozího dokumentu skončila. Smyslem procesu komunitního plánování a tvorby komunitního plánu je plánování rozvoje sociálních služeb tak, aby co nejvíce odpovídaly potřebám jednotlivých občanů města Česká Lípa, místním zvláštnostem a zvyklostem.

„Cíle a opatření nového komunitního plánu jsou navrhovány s vědomím, že jejich realizace je podmíněna vazbou na finanční zdroje. V porovnání s předchozími komunitními plány je v tomto nově schváleném uveden návrh Základní Sítě sociálních služeb města Česká Lípa, vyjadřující potřebnost sociálních služeb v České Lípě, doplněný o nákladovost jednotlivých druhů sociálních služeb, včetně přehledu finančních prostředků vynaložených městem Česká Lípa na podporu konkrétních služeb,“ uvedla ředitelka Sociálních služeb města Česká Lípa Jitka Dočkalová.

Komunitní plán města zahrnuje důležité aspekty života osob z jednotlivých cílových skupin (Senioři a zdravotně postižení, osoby v sociální nouzi, děti a mládež), které souvisí nejen s kvalitou a dostupností sociálních a navazujících služeb, ale i s celkovou kvalitou života cílových skupin. S ohledem na potřeby osob jsou plánovány nejen sociální služby dle zákona č. 108/ 2006 o sociálních službách, ale i služby navazující, případně aktivity, které vedou ke zkvalitnění života (bezbariérovost apod.).

Podle ředitelky Dočkalové je v novém plánu kladen důraz především na vytvoření takové sítě sociálních služeb ve městě Česká Lípa, která poskytuje jistotu a záruku kvalitně poskytované péče, současně vytváří prostor i pro podporu komunitních typů sociálních služeb a dalších aktivit, vedoucích ke zmírňování sociálního vyloučení obyvatel, segregace, či případné závislosti uživatelů na sociálních službách.

„Jde o obecný rámcový dokument, ale pro každé dva roky budou pracovní skupiny ve spolupráci s referentem pro komunitní plánování vytvářet ještě Akční plán, který bude sloužit jako základní nástroj pro kontrolu plnění rozvojových opatření. Budou v něm blíže specifikovány údaje u vybraných opatření, především finanční náročnost a časový plán jejich realizace,“ připomněl předkladatel, radní Petr Máška, který je předsedou sociálního výboru města.

Údaje obsažené v Komunitním plánu města Česká Lípa jsou podkladem nejen pro tvorbu Střednědobého plánu Libereckého kraje, ale i pro tvorbu sítě sociálních služeb v Libereckém kraji, na základě které dochází k přidělování dotací na poskytování sociálních služeb ze státního rozpočtu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama