Občané městu, město občanům

"OMMO.... ejhle, člověk!"
  • OMMO
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.02.2016 18:47:01

Občané městu, město občanům odsuzuje násilí v sociálnímu centru Klinika v Praze

Občané městu, město občanům odsuzuje násilí v sociálnímu centru Klinika v Praze

Opravdu je ozbrojený boj tím, co řeší naše problémy, aniž bychom neničili životy jiných?

Sotva můžeme podporovat či jakkoli pochybovat o podstatě a smyslu jasných ozbrojených útoků maskované skupiny lidí proti sociálnímu centru Klinika v Praze na Žižkově, které poskytovalo své služby podporující také řešení migrační problematiky, a k němuž došlo o tomto víkendu.

Na první pohled nás vede k zamyšlení, že se tak stalo v kdysi tzv. dělnické čtvrti Prahy. A proto se můžeme ptát, kdo takto zneužívá a evokuje minulost, stejně jako chce provokovat současnost a především ohrožovat budoucnost nejen lidí, jimž toto centrum poskytuje pomoc, ale také nás ostatních?

Ukazuje se jako naprosto neodpovědné - byť na úrovní verbálního podněcování některými politiky, včetně prezidenta ČR - eskalovat za této situace napětí ve společnosti, volat po řešeních po "kalašnikovsku" či otevřenými výpady a jejich podporou proti náboženství a kultuře jiných národů.

Pokud si někteří z nás už nepamatují či zapomněli poznatky a zkušenosti o historických a sociálních kořenech vzniku nacismu a fašismu, což se dotklo i Československa, doporučujeme - čtěte a ptejte se zbylých pamětníků. Toto a podobná počínání spojená s ozbrojenými útoky na neozbrojená a sociálně zaměřená zařízení je typickou ukázkou, se kterou kdysi začínali ozbrojené bojůvky nacistů proti Židům, Cikánům, ale i jinak sociálně znevýhodněným skupinám obyvatel, či tzv. odlišným od „čisté arijské rasy“.

Je třeba otevřeně říci - takový postup ukazuje, že si zde určitá uskupení, a žel i konkrétní osobnosti politického a společenského života, pohrávají s velmi nebezpečnou kartou, jejíž nasazení do hry nebude mít vítěze, tedy ani Vás vyznavače tvrdých postupů. Jen utvrdíte "staronové" elity v tom, aby přitvrdily v systému, který je ze své podstaty příčinou tohoto stavu. A policejní a autoritářská opatření zničí nakonec všechno, co bylo pozitivním smyslem listopadu 1989.

Apelujeme na ty občany, kterým není lhostejný osud většiny lidí, kteří jsou nuceni opustit svou zemí z důvodů špatné sociální a politické situace, nepřipusťme, aby se naše země stala místem nenávisti a násilí proti lidem odjinud, odlišným kulturám, které sice mluví jiným jazykem, vyznávají jiné náboženství, mají odlišné kulturní zvyklosti, přesto ale ve většině nepřicházejí se zlými úmysly.

Nesklouzávejme na úroveň těch, kvůli kterým tito lidé prchají ze svých zemí.

Řešením není násilí, ale snaha o to, jak situaci změnit, aby se tito lidé mohli vrátit do své vlasti a začít v ní měnit podmínky k životu k lepšímu.

 Leoš Vaněk

Vlastimil Balín

Hana Svobodová

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama