PhDr. Marek Ženíšek, Ph.D.

  • TOP 09
  • Plzeňský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,75. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.02.2016 22:14:00

Projev k EET, který nezazněl

Projev k EET, který nezazněl

Rád bych zmínil dva aspekty, které v mnohdy ploché debatě o Babišových účtenkách zůstávají stranou. Pokusím se být maximálně věcný.

Předkladatel se nám snaží již poněkolikáté vnutit myšlenku, že další debata o elektronické evidenci tržeb je zbytečná, protože již vše bylo řečeno, odpovězeno a vysvětleno. Nemám ten pocit. Každým dnem se kolem systému elektronické evidence tržeb objevuje více otazníků. Ne však díky opozici, ale díky samotnému chování úřadů, za které nese odpovědnost ministr Babiš. Narážím na dnes již legendární příběh analýzy, která nesměla být vydána veřejnosti. Kdo tuhle kauzu vyrobil? Byla to opozice, kdo šaškoval se začerněnými či zabílenými stránkami? A proč to dělal, když jsme ve finále zjistili, že celý dokument je volně ke stažení?

Víte, mohli bychom nad samotnou komunikací nad touto problematikou mávnout rukou, nebo se pousmát nad nekompetentností, kdybychom se každý den nedozvídali nové a nové věci.

Jak je možné, pane ministře, že se dozvídáme (pro pořádek, zdrojem je článek pana Škopa publikovaný na serveru Lupa z jednání sněmovního podvýboru), že v oblasti bezpečnosti zatím ještě není nic jasné. Že zpracovaná studie (ta původně tajná) je v této oblasti neaktuální a že vznikají nové materiály. Ty jsou v pracovních verzích s termínem dokončení květen 2016. Dosud jsou neveřejné, samozřejmě. Víte, já nejsem odborník na bezpečnost dat, ale nejsem si vědom toho, že by se zásadním způsobem změnila za poslední měsíce, co se bavíme o EET, bezpečnostní politika. Takže zpracovatelé přiznávají, že v otázkách bezpečnosti byly přípravy podceněny (proto se to nyní bude dělat jinak), což je trochu v rozporu s tím, že stejní odborníci pana Babiše tvrdí, že v systému žádná citlivá data vlastně nejsou. V každém případě se dosud neví, jak bezpečnost systému bude zajištěna. Hovoří se, dámy a pánové, naprosto otevřeně o bianco šeku, který požaduje tato vláda po Poslanecké sněmovně. Ptám se sám sebe, zda tenhle aspekt je opravdu jen pouhou technikálií, nad kterou poslanci mohou v klidu mávnout rukou.

Upřímně řečeno, v kuloárech panuje zlomyslné přesvědčení, že při detailním pohledu na celý připravovaný systém by pro všechny kritiky EET bylo nejlepší, aby byl zákon schválen a dopady skutečně voliči pocítili. Nejsem příznivcem tohoto cynického přístupu. Naopak, prosím, aby tak nepřipravený návrh překladatel stáhnul a nevystavoval naše občany jednomu obrovskému experimentu.

Druhá věc: podotýkám, že jsem pořád neviděl odhad ministerstva, jak EET dopadne na podnikatele. Kolik jich svou činnost ukončí, jak se tohle promítne do makroekonomické situace naší země. A protože vím, že tohle byl požadavek nejenom opozice, nepřestává mě zarážet, že zástupcům KDU-ČSL je tohle vlastně úplně jedno. V té souvislosti mě zaráží, věřím, že fundované komentáře, které na základě mezinárodních srovnání poukazují na to, že řešíme problém, který v rámci Evropy máme téměř nejmenší. Jsem konsternován, že hnutí ANO rozvířilo neuvěřitelnou debatu o tom, že drobní podnikatelé, živnostníci kradou na daních, když poctivých lidí v naší zemi je víc a víc a když patříme pod průměr Evropské unie.

Dámy a pánové, šedá ekonomika v České republice klesá. Ministr Babiš se inspiruje v Chorvatsku, což velmi trefně popsal Lukáš Kovanda jako opisování od pětkařů. Politické zisky byly bezskrupulózně vyměněny za to, že se z lidí, kteří víc a víc platí daně, dělají zloději a lumpové. Efekt bude, obávám se, přesně opačný. Místo toho, abychom byli konfrontováni s návrhy, jak tyhle lidi bonifikovat, jak systém zjednodušit a naznačit jim, že si vážíme jejich odpovědného přístupu k životu, rozpoutalo ANO nenávistnou kampaň vůči všem hospodským, kadeřnicím, malířům nebo jiným řemeslníkům. Elektronizace veřejné správy stojí, kvalita služeb se neřeší a jednotná inkasní místa pro podnikatele vláda zamítla hned po svém nástupu. Je mi to líto, protože to, co provádíte střednímu stavu, není jenom buzerace a zavádění dalšího biče pro podnikatele, ale zejména podněcování nesnášenlivosti a závisti ve společnosti. A to prostě je vlastně to nejhorší.

Ne, dámy a pánové, TOP 09 se nezastává zlodějů a neplatičů daní. Bojujeme právě za ty, kteří daně platí, aby ze svých kapes nedotovali úplně zbytečný systém, který lidem otráví život. Mluvíme o tom, že jste nám nedali žádné důkazy, že to bude fungovat. Proto považujeme Babišovy účtenky za tunel. Tunel, který způsobí to, že řada malých živnostníků zavře, tedy uvolní trh. A myslíme si, že na to čeká jen jedna korporace, kterou jsme si zvykli vnímat jako ANOfert.

Marek Ženíšek, 1. místopředseda TOP 09

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama