Ing. René Číp

  • Poruba
  • zastupitel měst. části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.02.2016 22:03:07

Ještě dovětkem k EET

Ještě dovětkem k EET

Jak jistě zaregistrovala většina občanů ČR, byl v minulém týdnu v Poslanecké sněmovně schválen Vládní návrh zákona o evidenci tržeb (EET). Zákon nyní poputuje do Senátu a po očekávaném schválení k podpisu prezidentu republiky.

Pro schválení zákona hlasovali všichni přítomní poslanci a poslankyně koaličních stran ANO, ČSSD, KDU-ČSL a další dva zákonodárci z Úsvitu a tři nezařazení. Pravicové opoziční strany TOP 09-STAN a ODS při hlasování opustily jednací sál sněmovny a hlasování se nezúčastnily na protest proti ukončení diskuse i v době, kdy do ní bylo přihlášeno ještě 47 poslanců a poslankyň. Oba tyto kluby avizují, že po případném ukončení legislativního procesu a schválení tohoto zákona, se obrátí na Ústavní soud a budou žádat zrušení zákona. Klub KSČM zůstal při hlasování ve sněmovně a po odhlasování všech pozměňovacích návrhů jsme požádali o přestávku pro jednání klubu, na kterém došlo k dohodě, že budeme jako klub hlasovat jednotně a »zdržíme se hlasování«. Toto rozhodnutí nebylo jednomyslné, spíše velmi těsné. Osobně jsem patřil k těm, kteří toto zdržení preferovali a zvažoval jsem mnohá pro i proti.

Účelem EET má být zvýšení výběrů DPH a příjmů státního rozpočtu, potažmo rozpočtů obecních, zamezení podvodů s nepřiznanými tržbami, narovnání podnikatelského prostředí mezi poctivými a nepoctivými podnikateli a také případná účtenková loterie, která má motivovat zákazníky brát si účty a dává jim možnost jejich kontroly. Takto je tento zákon vykreslován vládní koalicí a dalšími zastánci této evidence.

Jako argumenty proti lze označit technické nedostatky zákona, již neopravitelné v tomto stadiu projednávání, nejasnosti na nákladové stránce zavádění EET stejně jako na příjmové stránce pro státní rozpočet. Stále není také jasné, jaké výdaje na pořízení technických zařízení pro přenos dat budou muset podnikatelé a živnostníci vynaložit. Nejasné a neúplné byly také předkládané studie a ministr financí Andrej Babiš nebyl zjevně ochotný věcně odpovídat na pokládané otázky a uchyloval se k vulgaritám, i vůči kolegům z našeho klubu. Jednalo se například o předsedu kontrolního výboru Vladimíra Koníčka, kterého ministr po jeho věcném dotazu osočil z »buzerace«. Jako další minusy hodnotím i různé výjimky nástupu EET, což vnímám jako politické gesto, aby se averze těch, kterých se to dotkne, rozložila do delšího časového období. Hrozí i omezení služeb na venkově a také například v horách a dalších turistických místech s menší návštěvností (sezónních či víkendových) i místech bez reálné možnosti elektronického odesílání dat.

Ovšem jako klíčové považuji to, že této EET měly logicky předcházet jako krok jedna »zavedení daňové progrese z příjmů fyzických i právnických osob« s provázaností na zavedení »bankovních daní, sektorových daní a zamezení vyvádění zisků velkokapitálu z ČR«. Tato koalice se tedy rozhodla nejprve začít kontrolovat »ty malé, a nikoliv ty velké«. S tímto postupem se podle mě souhlasit rozhodně nedá. Je totiž veřejným tajemstvím, že EET je »koaliční handl« za nezavedení daňové progrese a nepotírání velkých daňových úniků - a to už vůbec nezmiňuji daňové »Šustky« ministra Babiše »sobě« i jiným »kamarádům«.

Když k tomu všemu dále připočteme postup koaličních stran při projednávání tohoto zákona a jejich minimálně na hraně se pohybujících procedurálních návrhů na stanovení času hlasování a uvědomíme si také, že vládní koalice o den dříve zamítla náš návrh zákona o majetkovém přiznání, které má sloužit k potírání šedé ekonomiky a daňových úniků, hledají se těžko důvody, proč koalici podporovat. Odhlasovali jsme poctivě všechny pozměňovací návrhy a hlasovali pro ty rozumné, z nichž však většina byla odmítnuta. Ochota koalice na jakýkoliv rozumný kompromis tu však nebyla, a tak »zdržení se hlasování« považuji za nejlepší možné rozhodnutí, a doufám, že ho naši členové, sympatizanti i voliči takto budou chápat.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama