Ing. Roman Celý, DiS.

  • KDU-ČSL
  • Jihomoravský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,7. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.02.2016 17:03:28

Ve Velaticích opraví chátrající budovu bývalé školy.

Ve Velaticích opraví chátrající budovu bývalé školy.

Vznikne tu rodinné centrum, knihovna a obecní úřad.

 Škola ve Velaticích přestala fungovat před 36 lety a od té doby byla budova různě pronajímána. To se na ní ale také dost významně podepsalo, navíc je z roku 1901 a její technický stav je velmi špatný. „My jsme se rozhodli, že už to takto nejde. Budova nám padá pomalu na hlavu. Připravili jsme projekt na rekonstrukci, kde vznikne rodinné centrum, veřejná knihovna a vzhledem k tomu, že nemáme ideální prostory pro obecní úřad, přesuneme agendu sem,“ uvedl Jan Grolich, starosta obce Velatice.

Architektonického návrhu se ujala Ing. Arch. Martina Černá, která se rozhodla ponechat budovu v jejím původním návrhu. Zbourány budou nelegální přístavky a oplocení budovy vlnitým plechem
z dob pronájmu. Pouze přistavené části budovy z doby fungování školy, budou zachovány, ale architektonicky jsou od starší části budovy odděleny dřevěným obkladem.

„Pozitiva budovy jsou jasná - bývalá škola je, kromě kapličky na návsi, jedinou historickou stavbou v obci, která ještě vykazuje několik původních historických prvků. Spousta z nich byla zničena, a to hlavně poté, co bylo fungování základní školy ukončeno, dodává Ing. arch. Martina Černá.

„V interiéru jsme řešili hlavně návrh rodinného centra, u kterého jsme chtěli mít možnost ho víceúčelově využívat. Mělo by sloužit pro maminky s dětmi, tvořivé dílny, kroužky, pro sportovní aktivity klubu důchodců, kteří každý týden hrají různé společenské sportovní hry a další potenciální zájemce. Celkově by měla rekonstrukce přijít na 9 mil. Kč,“ dodává starosta Grolich.

Prostor bude dále využit i pro přednášky, promítání a případně i jako nedělní kavárna. Rodinné centrum bude také přímo spojené s terasou, která sousedí bezprostředně s dětským hřištěm. Bude tedy ideálně provázán provoz dětského hřiště s rodinným centrem, které bude sloužit jako zázemí (občerstvení, soc. zařízení). Samozřejmostí je pak bezbariérový přístup s pohodlným parkováním.

„Současný obecní úřad je v hrozném stavu, jsou zde promoklé a plesnivé zdi a vůbec celkový technický stav objektu není úplně ideální. Nechtěli jsme se pouštět do větších oprav a dávat finance z důvodu plánování nového úřadu. Navíc tu není možnost parkování,“ upřesnil starosta Grolich.

Stávající úřad ale bez funkce nezůstane. Budova bude opravena a využívána jako malé komunitní centrum. Sousedí totiž s hasičkou, a tak zde najdou zázemí její členové, mohly by se sem soustředit, ale i další služby, jako je lékařská ambulance, zázemí terénních sociálních služeb nebo kadeřnictví.

„Nápad s přebudováním staré budovy školy jsem od začátku podporoval. Jednak si myslím, že stávající úřad je ve velmi zapadnuté uličce, kde je problém s parkováním, a jednak si myslím, že se tu nikde nepotkávaly žádné služby a výhodné prostory pro občany. Nový návrh splňuje vše na jednom místě a navíc působí velmi reprezentativně. Právě proto jsme na financování projektu dali z rozpočtu Jihomoravského kraje 3 mil. korun,“ uzavřel Roman Celý, náměstek Jihomoravského kraje. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama