MUDr. Svatopluk Němeček, MBA

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.02.2016 5:28:00

Proti rakovině rychleji, účinněji a bezpečněji

Proti rakovině rychleji, účinněji a bezpečněji

Nové Centrum fotonové terapie, které nabízí pacientům ozařovny vybavené dvěma nejmodernějšími lineárními urychlovači, otevřel v Masarykově onkologickém ústavu v Brně ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.

„Zlepšení onkologické prevence a péče je jednou z hlavních priorit resortu zdravotnictví. Jedním z nástrojů pro posouvání samotné onkologické péče je modernizace přístrojového vybavení center, která umožňují stále kvalitnější, rychlejší a bezpečnější léčbu dospělých i dětských pacientů v co nejširším spektru diagnóz,“ řekl při otevření centra ministr Němeček.

Jednomu ze tří Čechů je během jeho života diagnostikována rakovina a jeden ze čtyř na ni zemře. Celkem mezi námi žije a onkologickou péči potřebuje více než půl milionu pacientů. „Lze-li v rámci této problematiky hovořit o radosti, pak nad tím, že se nám díky podpoře a rozvoji screeningových programů podařilo zvýšit povědomí lidí o potřebě pravidelné prevence i počty včas zachycených nádorů. Jen za jeden rok se díky adresnému zvaní podařilo včas zachytit 600 nově nemocných a dát jim tak nejlepší možnou šanci na vyléčení. I proto budou pojišťovny nadále doručovat adresné pozvánky na screeningy do schránek svých klientů,“ vysvětlil Svatopluk Němeček.

Nově pořízené lineární urychlovače jsou v současnosti nejmodernějšími v České republice. Jedinečnost a potřebnost těchto přístrojů spočívá v jejich na milimetry přesné schopnosti ozářit nádor a zároveň minimalizovat ozáření tkání a orgánů mimo nádorové ložisko. To radikálně zvyšuje bezpečnost léčby. Urychlovače umějí například také automaticky přizpůsobit techniku ozařování podle dýchacích pohybů pacienta. Schopnosti těchto přístrojů významně posouvají kvalitu a šetrnost péče a dovolují vysoce konformně ozařovat i dětské pacienty s minimalizací vedlejších účinků radioterapie.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama