Milan Vojta, MBA, M.A.

  • ANO 2011
  • Jihomoravský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,52. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.02.2016 21:06:00

Břeclav nečeká na zákon, smlouvy zveřejňuje už teď

Břeclav nečeká na zákon, smlouvy zveřejňuje už teď

Města a obce budou mít povinnost zveřejňovat uzavřené smlouvy až v polovině roku 2016, břeclavská radnice ale tak dlouho čekat nehodlá. Všechny uzavřené smlouvy a objednávky nad 50.000 korun začala zveřejňovat už do 1. ledna 2016.

Jednou z cest, jak zvýšit transparentnost rozhodování, je zveřejňování učiněných rozhodnutí včetně uzavřených smluv. Jejich zveřejňování je nejlepší obranou proti předraženým zakázkám, zbytečným nákupům nebo nevýhodným prodejům.

„Je to náš příspěvek k otevřenosti radnice vůči občanům. Lidé si tak budou moci snadno zjistit, jak se v jejich městě hospodaří s veřejnými prostředky. K tomu, že dáme občanům možnost lepší kontroly, jsme se zavázali v našem programovém prohlášení a považujeme to za důležitý krok," uvedl místostarosta Milan Vojta (ANO).

Břeclav bude ke zveřejňování smluv využívat již existující Portál veřejné správy (https://portal.gov.cz/), na kterém je odkaz Registr smluv. Odkaz bude umístěn také na internetových stránkách Města Břeclav www.breclav.eu.

První smlouvy Břeclavi už jsou na internetu


Úplně prvním zveřejněným dokumentem byl dodatek ke smlouvě Městské policie Břeclav s dodavatelem, týkající se pronájmu optických vláken, která byla zveřejněna na internetu už 22. prosince 2015. Z dalších smluv již nyní dostupných na síti jsou to například nákup výpočetní techniky pro ZŠ Slovácká, nákup automobilu pro městskou policii nebo poskytnutí finanční podpory provozovateli autobusové dopravy ve městě. Ze zveřejněných objednávek pak jde o pracovní oděvy a obuv nebo o odstranění havárie ústředního topení.  

„Každý občan si nyní může odkudkoliv zkontrolovat, na co město používá prostředky daňových poplatníků. Veřejně a snadno dostupná je nyní nejen výše poskytnutých prostředků a jejich příjemce, ale i všechny smluvní podmínky a další detaily. Dříve museli občané žádat o každý dokument, který je zajímal, dle zákona a úředníci mohli vyhovět nebo odmítnout v rámci správní lhůty; dnes je otevřenost vůči občanům samozřejmostí, a tím, že jsme ke zveřejňování přistoupili dlouho před účinností zákona, dokazujeme, že Město Břeclav nechce a nebude před lidmi nic skrývat,“ uvedl radní Svatopluk Pěček.

Smlouvy Města Břeclav jsou dostupné pod následujícím odkazem:

https://portal.gov.cz/app/RejData/rec.jsp?id=2543258&id_rej=10013&y=2016&m=01&doctype=idx
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama