ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,37. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.04.2011 19:25:05

Je přímý útok na sociálně nejslabší spoluobčany

Je přímý útok na sociálně nejslabší spoluobčany

Skokové zvyšování poplatků ve zdravotnictví je výsledkem asociální politiky současné vlády

Současná vláda jde ve šlépějích Topolánkova kabinetu a dnes schválila další vlnu zdražování ve zdravotnictví. Zdražení ceny lůžko-den ze stávajících 60 na 100 korun, je naprosto asociální, neboť tento poplatek se nepočítá do ochranného limitu a tudíž musí být zaplacen v každém případě i nemajetnými či nízkopříjmovými skupinami obyvatel. Měsíčně přitom půjde o tři tisíce korun, což pro statisíce občanů není částka vůbec zanedbatelná.

Současně je pro sociální demokracii nepřijatelné, aby úřad řízený ministerstvem zdravotnictví enormně zdražil pacientům léky tím, že je označí za podpůrné. Toto rozhodnutí mohou učinit pouze lékaři a odborníci po důkladném prozkoumání všech informací o příslušném léku. Tito odborníci  a odborné společnosti by měli zajistit, že se informace rozšíří mezi lékaře, aby se poté podpůrné léky předepisovaly jen těm lidem, s kterými lékaři celou problematiku předem proberou. Nesmí docházet k situacím, kdy lékař podpůrný lék pacientovi doporučí a předepíše a ten pak v lékárně bude konfrontován se situací, že jej bude muset v plné výši zaplatit. Pacient nedokáže sám zhodnotit, který lék je skutečně účinný a nelze jej nebrat, a který je pouze podpůrný. I předepisující lékaři často v této oblasti tápou, neboť se názory na účinnost řady léků v čase mění a vyvíjí podle toho, jaké informace se podaří lékařům získat.

ČSSD považuje dnes schválené opatření vlády v oblasti zdravotnictví za asociální, neboť pacienti za své léky, předepsané lékařem, budou muset zaplatit v souhrnu o miliardy korun více než dnes. Jde navíc o přímý útok na sociálně nejslabší spoluobčany, kdy tyto plány postihnou především seniory a chronicky těžce nemocné pacienty. S takovou politikou vlády Petra Nečase sociální demokracie zásadně nesouhlasí.

David Rath, stínový ministr zdravotnictví za ČSSD
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama