Ing. Jana Fischerová, CSc.

  • ODS
  • Havlíčkův Brod
  • zastupitelka města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.02.2016 20:20:39

Jiří Gruša, spisovatel, překladatel, diplomat a politik

Jiří Gruša, spisovatel, překladatel, diplomat a politik

25. února 2016 proběhl na Českém velvyslanectví ve Vídni za účasti Grušových dětí a manželky Sabiny vzpomínkový večer na Jiřího Grušu. Této akce se zúčastnila i poslankyně Jana Fischerová, předsedkyně Meziparlamentní skupiny přátel ČR – Rakousko.

„Jiřího Grušu jsem poznala v době, kdy byl velvyslancem v Rakousku. V roce 2001 proběhlo v jihotyrolském Brixenu připomenutí 150. výročí příjezdu Karla Havlíčka Borovského „do exilu“. Tehdy zde promluvil Jiří Gruša. Jeho řeč byla velmi spontánní, vyzdvihl osobnost Karla Havlíčka, pro nějž byla svoboda vším “ vzpomíná na Jiřího Grušu poslankyně Jana Fischerová.

Pardubický rodák, jehož vášní byla poezie, se narodil v roce 1938 a zemřel 2011 v Německu. Jiří Gruša byl jedním ze samizdatových autorů, který byl komunistickým režimem zbaven československého občanství. Trvale se usadil v Německu. Po pádu režimu se vrátil do Čech a věnoval se diplomacii. Byl ministrem školství, mládeže a tělovýchovy v Klausově vládě, poté byl jmenován velvyslancem v Německu, později v Rakousku. V tomto období byl vyznamenán Cenou Jaroslava Seiferta za sbírku Grušas Wacht am Rhein (Grušova Hlídka na Rýnu), za tu obdržel i cenu Magnesia Litera. Ředitelem Diplomatické akademie Vídeň se stal po roce 2004 a také byl prezidentem mezinárodního centra PEN-klubu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama