Adriana Krnáčová, M.A., MBA

  • ANO 2011
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,4. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.03.2016 15:31:35

Koho zajímá, co říká Kalousek? Aneb pár slov k jeho populistické výzvě

Koho zajímá, co říká Kalousek? Aneb pár slov k jeho populistické výzvě

Miroslav Kalousek vyzývá pražské zastupitele ke změně smlouvy s Pekingem, kterou na svém posledním jednání přijali napříč politickými stranami. Ráda bych panu Kalouskovi rovněž přes média něco vzkázala.

Jeho výzvu považuji za účelovou proklamaci, která už nikoho nezajímá. Proč bychom se proboha měli ohlížet na to, co chce Kalousek? Doufám, že i on sám brzy zjistí (nejpozději po nadcházejících krajských volbách), že jeho názor už nikoho nezajímá, a proto nyní tak vyvádí. Ráda bych mu připomněla několik okolností, které se týkají vztahu TOP 09 k Praze a Číně.

Zaprvé si myslím, že z jeho strany je kritika Číny pouze účelovým a populistickým gestem, které se neopírá o reálný zájem o myšlenku svobodného Tibetu a nezávislého Tchaj-wanu. Jako důkaz přikládám citaci bývalého ministra zahraničí a čestného předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga, který po posledních parlamentních volbách prohlásil: „Já vám něco řeknu. Jednotu Číny jsme uznávali od začátku. My jsme nikdy, ani já přes všechno přátelství s Dalajlámou, neuznali tibetskou vládu v exilu. Totéž platí pro Tchaj-wan, který je velkým investorem u nás. Ale neuznávali jsme je, protože hájíme princip jednotné Číny.“ Dobré, ne?

Zadruhé, opravdu mi přijde směšné, když pražské zastupitele k něčemu vyzývá Kalousek - ten samý Kalousek, který společně s Gazdíkem chtěl připravit pražský rozpočet na základě změny RUD o 1,4 miliardy korun a jen díky tlaku z magistrátu nakonec přistoupil na částku „jen“ 650 milionů korun. Nutno podotknout, že tyto peníze chybí Praze každoročně, takže od toho roku 2013 přišlo hlavní město díky Kalouskovi o bez mála 2 miliardy korun a ta cifra rok co rok narůstá. Jeho rozhodnutí navíc přišlo v době, kdy se Praze propadly daňové příjmy o 4 miliardy korun. Tehdy na Prahu příliš nemyslel a uplácel své koaliční partnery z malých měst a obcí.

Zatřetí bych mu rovněž ráda připomněla, že podobné smlouvy s čínskými městy podepsaly i městské části Praha 1 a Praha 5, které už druhé volební období vedou starostové z jeho TOP 09!

Vím, že se pan Kalousek snaží pro záchranu TOP 09 udělat maximum, ale jeho současná snaha vypadat jako obhájce lidských práv a svobody a bytostný antikomunista působí spíše směšně, zvláště když si vzpomeneme, že ještě v roce 2006 byl schopen uvažovat o vládě s KSČM.

Kdybyste tenhle článek sdíleli, budu moc ráda.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama