Martin Potůček

  • Piráti
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,57. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.04.2011 7:06:12

Pohled na zasedání Plzeňských zastupitelů

Pohled na zasedání Plzeňských zastupitelů

Ve čtvrtek 7. 4. 2011 jsem vystoupil jako občan mezi zastupiteli statutárního města Plzně. Jediným bodem, který mě fakticky zajímal byl bod 55 - Architektonicko–urbanistická soutěž na řešení bloku „Americká – Denisovo nábřeží – Sirková“.

Před necelým rokem zastupitelé schválili na nátlak lidí a v důsledku blížících se voleb, že se tato soutěž bude konat a z ní vyjde regulační plán na dané území. Tím by se vyřešil problém stavby obchodního centra na Americké třídě. Tuto soutěž a další úkoly s ní spojené měl vytvořit Útvar koncepce a rozvoje. Dva ze tří úkolů nesplnil vůbec a jeden s půlročním zpožděním. A včera jeho ředitelka paní Vostracká tvrdila, že soutěž, kterou dávno měla spustit, je k ničemu kvůli časovému presu.

Technický náměstek primátora Rund mě překvapil, když plénu řekl, že v nové stavbě bude převažovat kultura a služby. Prý to nebude obchodní centrum, ale spíše multifunkční kulturní centrum. Asi jsem hloupý, ale projekt se jmenuje obchodní centrum Aréna a má obsahovat 30 000 m² obchodních ploch. Technický náměstek pravděpodobně považuje obchodní centrum Plazu za kulturní středisko, to jistě něco o jeho kvalitách vypovídá. Ono před stavbou Plazy se politici také mnohokrát nechali slyšet, že v této stavbě bude 60 % zabírat umění a kultura. Dnešní stav je každému znám.

Dále pan Rund sám ukázal, že ani neví, jaké má město možnosti, jak omezovat investora na svém území. To nevěděli ani zastupitelé, tak jim musela paní Vostracká vysvětlit, že regulativ, na kterém sama měla z titulu svého úřadu pracovat, dokáže investora omezit. I ona zapomněla na stavební uzávěrku či změnu územního plánu. Ano, jde o konání města dosti extrémní, ale pro vyjednávání s investorem dodá velmi dobrou pozici. Jenže to by nesměli politici na radnici kopat za investory. V minulosti jsme byli přítomni změn územního plánu klidně i v řádu měsíců tak, aby investor mohl bez problémů stavět.

Příkladů je mnoho, napíši ten nejmarkantnější. Stavba Kauflandu na Roudné, kde se postavil hypermarket na „zelené louce“. Změna územního plánu se musela změnit opravdu rychle. Tři měsíce stačily na tuto změnu a úřady s tím neměly jediný problém. Dnes je na změnu potřeba mnohem delší časový úsek.

Zastupitelé se chvíli dohadovali a ukazovali tvář. Mimo jiné byl vznesen požadavek na materiály, které předložil Amádeus Real při řízení. Podle mého je to samozřejmě výmluva, protože každý občan se může podívat na dokumentaci v právě probíhajícím posouzení vlivu stavby na životní prostředí.

Každý občan má podle jednacího řádu možnost na zastupitelstvu v Plzni vystoupit tři minuty a poté i reagovat na komentáře. Tak jsem se rozhodl, že vystoupím. Nebyl jsem sám. Šli jsme tam jako jeden celek za občanské sdružení Kultura(k) vítězí. Každý vystoupil. Před vystoupením jsme byli panem primátorem důrazně upozorněni, že na termínu tří minut bude bezpodmínečně trvat a dále již vystoupit nebudeme moci. Byli jsme domluveni, že každý bude mluvit o určitém aspektu stavby.

Přišel jsem na řadu jako třetí. Mluvil jsem o zatížení dopravy, které nastane, když by se toto obrovské obchodní centrum se 714 parkovacími místy na zklidněnou Americkou ulici postavilo. To samozřejmě zvedne dopravu a velmi ztíží průjezd vozům MHD, což jsou prakticky všechny trolejbusové linky. Ve špičkách se budou tvořit kolony, které způsobí velká zpoždění. Po mém projevu se mě primátor Baxa úsečně zeptal, jestli jsem četl podklady k projednávanému bodu, kde mimo jiné je jediný dokument, který ohledně této stavby vypadl z Útvaru koncepce a rozvoje. Ten se zabývá modelem dopravy města v okolí stavby. Reagovat jsem však již nemohl. Takto se dělá v Plzni politika. Časy, kdy byla politika diskuze, jsou bohužel už dávno pryč. Kdybych mohl reagovat, řekl bych panu primátorovi, že z daného dokumentu je patrné, že město bude muset učinit mnoho kroků ve změně dopravy v okolních ulicích. Stávající stav takovouto stavbu nemůže unést a nemyslím si, že je v zájmu Plzeňanů, aby platili přestavby křižovatek a obousměrné zprůchodnění nábřeží jen proto, aby vůbec mohlo být soukromé obchodní centrum postaveno a začít fungovat.

Poté vystoupil další „člověk zvenčí“, zástupce Amádeus Real pan Petřík. Je s podivem, že mohl vystoupit i když nebyl předem přihlášen a pan primátor se o něm na začátku projednávání bodu ani nezmínil. Asi to bylo proto, že nechtěl, abychom změnili pořadí vystupujících a tím bychom mohli na slova zástupce Amádea zareagovat. Pan Petřík pronesl krásná slova, že Amádeus Real chce Arénu postavit takovou, aby ji měli Plzeňané rádi. Má to být stavba zaměřená primárně na zákazníky, kteří přijdou pěšky. Což mi ale potom koliduje s těmi 714 parkovacími místy, které mají v dokumentaci ke stavbě. Samozřejmě jsou připraveni k jednání s městem.

Po nás a investorovi padlo ještě pár projevů od zastupitelů a pak přišlo hlasování. Pro byla celá koalice a přidali se i Občané.cz. Proti hlasovali jen dva zastupitelé. Tedy architektonicko-urbanistická soutěž byla smetena ze stolu. Technický náměstek Rund přislíbil, že se začne mnohem více jednat s investorem o podobě návrhu stavby. Každé jednání je dobré, ale obávám se, že na straně města budou chtít překvapivě skoro totéž jako investor. Celé toto jednání přinese v nejlepším případě pouze kosmetické změny.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama