Sociální demokracie

Svoboda, solidarita, spravedlnost.
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.04.2011 18:06:42

Současná politická a vládní krize nesmí být řešena obchodem s ministerskými post

Současná politická a vládní krize nesmí být řešena obchodem s ministerskými post

Nacházíme se uprostřed vážné vládní a politické krize, ve které výrazně roste nedůvěra v politiku.

Odpovědí na tuto krizi nemůže být dohadování se a přetahování koaličních stran o ministerská křesla. Máme zde vládu, jejíž součástí je strana, která vykazuje znaky obchodní společnosti a navíc slouží jako projekt privatizace veřejné sféry ve prospěch jednoho muže – Víta Bárty. Věci veřejné nefungují jako standardní politická strana, neboť zde nefunguje rovnost členů a jejich hlasů.

Tato strana porušuje i některé principy současného zákona o politických stranách, který vylučuje, že by politické strany mohly fungovat jako výdělečné organizace. ČSSD bohužel ze strany ostatních politických stran nevidí dostatečnou snahu nastalou situaci řešit. Současná podoba zákona o politických stranách byla přijata v 90. letech a současná krize ukazuje, že zákon v současné podobě nedostačuje a měl by být novelizován.

Jsem přesvědčen, že politické strany by se měly dohodnout na limitech pro politické kampaně či by se měly bavit o vlastním transparentním financování. Je třeba posílit ochranu demokratického vnitřního života stran, například posílením soudní vymahatelnosti dodržování stanov. Pokud by například byl aplikován zákon o státní službě, nebyla by možná taková infiltrace lidí napojených na firmu ABL do struktur státní správy.

Nevůle řešit tuto vážnou situaci je názorně vidět například na přístupu některých poslanců za stranu Věci veřejné k porušování zákona o omezení hotovostních plateb. Je zřejmé, že jak Vít Bárta, tak Radek John netuší, že tento zákon je v civilizovaných zemích základem pro boj s korupcí. Vít Bárta se ostatně sám přiznal, že netušil, jaká je hranice pro hotovostní styk, a Radek John neustále bere Víta Bártu v ochranu. Předpokládám, že se brzy podobně zastane i poslance Babáka, který prozatím své sponzorování strany Věci veřejné šesti miliony korun vysvětluje způsobem, který ze všeho nejvíce připomíná praní špinavých peněz.

Poslanecký klub ČSSD bude i z těchto důvodů jednat o vyvolání hlasování nedůvěry vládě, pokud o to premiér Nečas nepožádá sám.

Lubomír Zaorálek, místopředseda ČSSD

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama