Jiří Čunek

ANO křesťanským hodnotám
  • KDU-ČSL
  • Vsetín
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.04.2016 17:20:00

Čím vyšší cena, tím vyšší komplikace. Jeden anonym napsal...

Čím vyšší cena, tím vyšší komplikace. Jeden anonym napsal...

Projev na 21. schůzi Senátu 6. 4. 2016 k návrhu zákona o zadávání veřejných zakázek:

Pane místopředsedo, paní ministryně, kolegyně, kolegové, přičiním už jen pouze jednu poznámku, nebudu podávat tento pozměňovací návrh, když tak to uděláme v průběhu platnosti již tohoto zákona. Jsem bytostně přesvědčen, že to, o čem tady mluvili téměř všichni předřečníci i paní ministryně, tzn. to je ta záležitost vydírání, na které byly založeny některé firmy tím, že se odvolávaly proti každé veřejné zakázce a vybíraly si vždy jen ty zakázky, kde byla nějaká dotace a hrozilo nebezpečí projití termínu, tak tam byly mimořádně úspěšné, protože si pak každý spočítal, že když nedostane 20 mil. Kč na zakázku, na což se menší města připravují někdy mnoho let a prošvihla by tento termín, tak byla schopna udělat cokoli. Jsem přesvědčen, že ten poplatek 10 000 Kč je velmi malý a měli bychom přejít spíše na procento, stejně jako známe již v našem právním řádu. Pokud někdo chce někoho zažalovat např. pro urážku na cti atd., tak platí 4 % z ceny, kterou žádá. Já si myslím, že tady by to mělo být určité procento placeno z ceny zakázky. Už s tím, jak říkám, máme zkušenost v našem právním řádu, takže i tady by to bylo dobré zakotvit. Takže uvidíme, co se stane po zavedení tohoto poplatku. Kdyby to nefungovalo, tak tady skutečně k paní ministryni mám tento příspěvek. Přemýšlet o tom, jaké procento by musel zaplatit ten, kdo by se chtěl odvolat. Možná že by to všechny přešlo, protože pochopitelně čím vyšší cena, tím vyšší ztráta, tím vyšší komplikace.

Pro vás, kteří to neprovádíte, zhruba necelých 10 % stojí projektová dokumentace. Vypisujete-li veřejnou zakázku, všechno musíte mít hotové. Veřejná zakázka za 50 mil., někde od 3 do 6 mil. Kč je projektová dokumentace, takže to jsou ohromné ztráty, které tím odkladem nejen z jiných důvodů, ale už jen tím, že ta příprava stála tak strašné peníze, tak zadavatel potom má, pokud se mu zakázka zdrží. Takže toto je jediná věc na margo těch ostatních.

Ano, kolega Kubera tady mluvil hodně o státních zástupcích a policii. Je to pravda, mám to za sebou. Jeden anonym napsal "starosta Čunek bere 10 % ze všech zakázek, které vypsal". Vzhledem k tomu, že v té době to byl osm let, tak přišlo 60 policistů na náš úřad, tři měsíce tam seděli a všechno šetřili, úžasná věc. Ale dobře to dopadlo, takže si jen myslím, že měli zavřít toho, kdo takovou kontrolu nařídil. Pak by je to přešlo. Ale ta spolupráce ministerstva, tzn. školení v oblasti zákona, státních zástupců, možná ne všech, ale těch, kterým to přináleží, tak by bylo určitě dobré. Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama