Ing. Marian Jurečka

  • KDU-ČSL
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.04.2016 16:30:00

Penězi Turecku si jen kupujeme čas

Penězi Turecku si jen kupujeme čas

Možnosti řešení migrační situace přímo v Erbílu a Kurdistánu zjišťoval při své návštěvě 1. místopředseda KDU-ČSL a ministr zemědělství Marian Jurečka.

„Navrhnu koaličním partnerům na koaliční radě, jak lze situaci řešit. Zástupci Iráku i Kurdistánu sami říkali – pomozte nám, abychom dokázali naše vnitřní vysídlence udržet v uprchlických táborech v blízkosti jejich původních domovů. Když jim do budoucna dokážeme zajistit podmínky pro bydlení a práci, nebudou odcházet daleko, například do evropských zemí, ale budou mít motivaci zde zůstat a do budoucna uvažovat o návratu do svých původních domovů,“ řekl Marian Jurečka.

V Kurdistánu žije okolo 5 milionů obyvatel a 2 miliony vnitřních vysídlenců. Kromě místních vlád začínají být stále více motivovaní k setrvání v oblasti sami uprchlíci.

„V Kurdistánu jsem projel území mezi Erbilem a Dahukem, jednal jak s ministrem zemědělství, či ministrem pro vnější vztahy, tak s guvernérem Dahuku, představiteli církví či místními lidmi. Navštívil jsem uprchlický tábor, ve kterém již přes rok žije přes pět tisíc lidí. Skoro všichni říkají, že jejich cílem není odcházet do EU, ale porazit ISIS, mít mír a perspektivu mírového a klidného života v místě, kde žijí po staletí. Prosí jen o pomoc na mezinárodním poli, pokud jde o tlak na poražení ISIS a potřebují pomoc v překonání tohoto období. Není jednoduché být již dva roky mimo domov a být v nejistotě, co bude dál. Říkal jsem, že budu na jednání Vlády ČR apelovat na to, abychom se soustředili především na podporu řešení v místě konfliktu a odstraňování příčin migrace, nikoliv na nejisté financování důsledků. Penězi, které posíláme Turecku, fakticky nepomáháme, jenom si kupujeme čas,“ dodal Marian Jurečka.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama