JUDr. Jiří Pospíšil

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,01. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.04.2011 11:45:16

Výběr podle kvalit

Výběr podle kvalit

Představte si člověka ze starého Říma, který se ocitne uprostřed dnešní technicistní, globalizované společnosti. Jak by se cítil, jak by obstál?

Těžko lze srovnávat současnou společnost se společností starověkého městského státu, která byla jednodušší a kladla menší nároky na odbornou připravenost politiků. Bylo to také souručenství lidí zvyklé poslouchat příkazy a pod hrozbou trestů je způsobně naplňovat.

Nedovedu si představit, že by dnes byl někdo nucen k výkonu určité činnosti, zvláště ne té nevděčné, politické. Zastupitelská demokracie se po více než dvou tisících letech ukazuje jako nejméně nedokonalá ze všech nedokonalých systémů správy věcí veřejných. Je postavena na myšlence, že politiku dělají lidé, kteří se chtějí podílet na správě státu a současně k tomu dostanou od občanů v demokratických tajných volbách mandát. Občané si je tak vyberou na základě jejich kvalit, které by v ideálním případě měly být o znalostech, schopnostech a manažerských dovednostech. To, že jsou voliči v tom dobrém slova smyslu vybíraví, dokázalo kroužkování v posledních volbách. V některých případech se posadili do sněmovny lidé, kteří původně jen "dozdobovali" chvost kandidátky.

Že teoretický koncept zastupitelské demokracie nefunguje v praxi dokonale a mezi zvolené zástupce se někteří dostanou na základě nerealistických, populistických slibů nebo lidé s morálním defektem, by nás nemělo vést k tomu, že bychom zastupitelskou demokracii zavrhli. Její kouzlo tkví v tom, že výběr politika nelze shazovat na náhodný los či jiné mimovolní skutečnosti, ale je důsledkem vědomého rozhodnutí většiny obyvatel. Špatnou volbu tak nemůžeme svádět na vis maior a nad našimi zástupci si umýt ruce, jako by tomu bylo u losování. Toto by nás naopak teoreticky mělo vést k tomu, že se nad svou volbou zamyslíme ze všech úhlů pohledu, a také, že k volbám půjdeme.

A že by los zabránil například koruptivnímu jednání? Nejsem si jistý – vzpomeňme na některé záběry například při losování v rámci veřejných zakázek.

JUDr. Jiří Pospíšil, místopředseda strany, předseda regionálního sdružení a ministr, poslanec PČR
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama