JUDr. Jiří Pospíšil

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,01. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.04.2011 13:12:00

Dozorci v případu sebevraždy Otakara T. porušili pravidla

Dozorci v případu sebevraždy Otakara T. porušili pravidla

Ministr spravedlnosti zjistil pochybení Vězeňské služby ČR v souvislosti se sebevraždou Otakara T.

Vzhledem k porušení interního pokynu pankrácké vazební věznice i k nevhodně stanovenému intervalu kontrol na cele obviněného O.T. navrhuje ministr spravedlnosti kázeňské potrestání vedoucích pracovníků věznice i dozorce, který vykonával službu v době sebevražedného pokusu.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil vyhodnotil vyžádanou zprávu Vězeňské služby ČR i stanovisko oddělení zvláštních kontrol ministerstva spravedlnosti k případu sebevražedného pokusu obviněného O.T. ze dne 21. 3. 2011 ve Vazební věznici Praha – Pankrác.
 
V postupu Vězeňské služby ČR v této věci zjistil následující pochybení:

1)    Nevhodně stanovený interval kontrol na cele obviněného O.T.

Interval kontrol na cele obviněného O.T., který Vazební věznice Praha – Pankrác stanovila na 1 hodinu, byl podle názoru ministra spravedlnosti příliš dlouhý. V jiných obdobných případech bývá kratší, například 30 minut.

2)    Porušení Pravidel pro výkon služby dozorců oddělení výkonu vazby a trestu Vazební věznice Praha – Pankrác

Dozorce konající službu v noci z 20. 3. na 21. 3. nedodržel stanovený interval kontrol cely O.T., který neměl být delší než jedna hodina. Jak vyplývá z kamerových záznamů, při odhalení sebevražedného pokusu O.T. byl dozorce v prodlení 21 minut. Toto pochybení považuje ministr spravedlnosti za zásadní.

3)    Porušení zákona o výkonu vazby

Recidivista O.T. obviněný z vraždy, znásilnění a krádeže byl umístěn do cely s dosud netrestaným občanem Vietnamu, který je obviněn z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami. Zákon č. 293/1993 Sb., o výkonu vazby přitom nepřipouští umístit do stejné vazební cely obviněného, který v minulosti nebyl trestán, s recidivistou.
Je nutno uvést, že toto porušení zákona bylo pouze formálním pochybením a nebylo v příčinné souvislosti s tragickým vyústěním případu.

Ministr spravedlnosti navrhuje tato opatření:

a)    systémová opatření – stanovit objektivní kritéria pro zavedení bezpečnostních opatření při zvláštním dozoru (zejména lépe specifikovat vnitřní pravidla věznic pro stanovení intervalu kontrol na celách)

b)    personální opatření

–    odchod ředitele Vazební věznice Praha – Pankrác z vedoucích funkcí
–    kázeňské potrestání 1. zástupce ředitele Vazební věznice Praha - Pankrác, vedoucího oddělení výkonu vazby a trestu a dozorce, který vykonával kontrolu v době sebevražedného pokusu O.T.


Podle sdělení generálního ředitele Vězeňské služby ČR Jiřího Treglera požádal ředitel Vazební věznice Praha – Pankrác 15. 4. 2011 o převedení na jiné služební místo. Ministr spravedlnosti tento postup považuje za pouze dočasné řešení.


                                        Tereza Palečková, tisková mluvčí ministerstva spravedlnosti

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama