Richard Dolejš

  • JAB
  • Zdice
  • místostarosta
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,79. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.04.2016 11:05:00

Návštěva Zemana v Čapím hnízdě je především marketing

Návštěva Zemana v Čapím hnízdě je především marketing

Prezident přijel v kauze „Čapí hnízdo" pokrýt „vlastním tělem“ majitele Agrofertu a politického hnutí ANO a stvrdit tak jejich vzájemné politické spojenectví.

Návštěva prezidenta Zemana v oligarchově luxusním resortu "Čapí hnízdo" je demonstrativní marketingovou akcí.

Prezident přijel v kauze „Čapí hnízdo" pokrýt „vlastním tělem“ majitele Agrofertu a politického hnutí ANO a stvrdit tak jejich vzájemné politické spojenectví. Zeman se ocitá na velice tenkém ledě, protože nevyčkal na výsledky vyšetřování policie a Evropského úřadu pro boj proti podvodům.

Miloš Zeman svoji návštěvou, jakkoliv maskovanou zájmem o děti z Klokánků, vyjadřuje morální souhlas s tím, že miliardář Andrej Babiš různými spekulacemi získal do portfolia skupiny Agrofert luxusní resort, který byl dotován padesáti miliony z prostředku EU. Nejedná se o pouhou farmu, jak se veřejnosti snaží Babiš se Zemanem namluvit. Jde hlavně o nemovitost s hotelem a restaurací nejvyššího standardu, s vinárnou, welness, golfem, tenisem, bowlingem a dalšími vymoženostmi. Kauza „Čapí hnízdo“ vyvrací tezi, že kdo je miliardářem, nemá potřebu podezřelým a nemorálním způsobem vysávat veřejné prostředky.

Nicméně jsem přesvědčen, že tato návštěva Miloši Zemanovi výrazně neublíží. Deklarace úzkého politického spojenectví prezidenta s oligarchou pomůže ze střednědobého a dlouhodobého hlediska spíše Zemanovi a uškodí Andrejovi Babišovi. Ten díky tomuto bratrství začne postupné ztrácet strategické spojence z tzv. protikorupčních iniciativ a „nevládek“, kteří mu pomohli získat politickou moc. Aktivisté Janeček, Marvanová či Jančura rozhodně nepodporovali Babiše proto, aby se spojil se Zemanem.

Troufám si tvrdit, že jsme svědky začátku konce politické kariéry Andreje Babiše, i když dnes si Babiš může připadat jako vítěz. Není tomu tak. Oba pánové jsou političtí predátoři. Zeman je však chytřejší, zkušenější, obratnější a chladnokrevnější. Babiše jen využije v prezidentské volbě a ve střetu s ČSSD.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama