ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.04.2011 18:40:26

Špatné hospodaření CERMATu státní maturity neohrozí

Špatné hospodaření CERMATu státní maturity neohrozí

Ministrem nařízený audit odhalil nesrovnalosti v hospodaření CERMATu

Ministr Josef Dobeš požádal o prověření financování projektu státních maturit odbor interního auditu ministerstva ihned po nástupu do funkce. Audit se zaměřil na období let 2006 – 2010, kdy se projekt maturit dostal do zásadní fáze z pohledu strukturování státních maturit, termínů i z hlediska nákladů na financování.

 Auditní tým na základě výsledků svých zjištění předal podnět Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže k přezkoumání postupu zadavatele dvou veřejných zakázek, kdy existuje podezření na rozdělení předmětu zakázky na dvě malé zakázky a výběr dodavatele bez zadaných kvalifikačních náležitostí.

 Dále si CERMAT podle zjištění auditního týmu objednal studie a analýzy v celkové hodnotě cca 4,5 mil. Kč zaměřené například na matematickou gramotnost a na certifikaci společných zkoušek. Tyto studie byly proplaceny, ale nebyly zčásti nebo zcela dodány.

 Auditoři zároveň zjistili, že výběrové řízení na dodávku informačního systému probíhalo nestandardně – bylo osloveno pět uchazečů, nabídku podali dva. Soutěž ale neproběhla podle platných vnitřních předpisů. Každá taková zakázka měla být totiž zveřejněna na elektronickém tržišti.  Zakázka na dodávku informačního systému byla takto uzavřena v roce 2006. Následně byly soutěže na dodávky informačních systémů koncipovány tak, že mohla uspět pouze firma, která získala zakázku na úvodní instalaci informačního systému.  

„Přestože audit zjistil pochybení, která jsou pro mne zásadní, nechci teď dělat nějaká radikální gesta. Vyčkám zjištění antimonopolního úřadu a teprve podle něj budu dál postupovat. V tuto chvíli nechci negativně ovlivnit průběh státních maturit, které jsou pro mne prioritou,“ uvedl ministr školství Josef Dobeš.

 Vzhledem k tomu, že na projekt státních maturit byly využívány prostředky z evropských fondů, hrozí také, že některé výdaje budou hodnocené jako nezpůsobilé a v tom případě ministerstvo školství splní oznamovací povinnost vůči ministerstvu financí.

„Projekt státních maturit není nedostatky v hospodaření CERMATu ohrožen. Stále ale trvám na tom, že český projekt státních maturit je tou nejdražší variantou, jak státní maturity zavést. Nicméně chci státní maturity dotáhnout po 14 letech nákladních příprav k jejich opravdovému startu,“ dodal ministr Dobeš.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama