Ing. Miloš Petera

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.05.2016 17:20:00

Chceme, aby u nás čínští podnikatelé investovali a zaměstnávali lidi

Chceme, aby u nás čínští podnikatelé investovali a zaměstnávali lidi

Pravidelné lety na lince Praha Čcheng-tu, příliv investorů do průmyslové zóny v Nymburce nebo rozvoj kapacit v oblasti výcviku a přípravy pilotů, která dnes probíhá na letišti v Bystřici u Benešova.

To jsou příklady konkrétních výsledků dosavadní spolupráce mezi Středočeským krajem a čínskou provincií Sečuán, které spolu s dalšími plány představili v pondělí 2. května středočeský hejtman Miloš Petera (ČSSD), spolupředseda Sečuánsko-české rady pro ekonomickou a obchodní spolupráci Jan Kohout a generální sekretář Sečuánsko-české rady pro ekonomickou a obchodní spolupráci Petr Hýl na tiskové konferenci v průběhu návštěvy tajemníka provincie Sečuán Wang Dominga ve Středočeském kraji.

Od pondělí 2. května bude také v objektu Středočeského kraje v Husově ulici v Praze otevřeno oficiální zastoupení provincie Sečuán v ČR a zároveň i kanceláře letecké společnosti Sichuan Airlines. „Umožnili jsme naší partnerské čínské  provincii využívat prostory našeho infocentra a myslím, že tím významně přispějeme k rozvoji vzájemného turistického ruchu. Zastoupení Středočeského kraje v Sečuánu by mělo být otevřeno v průběhu června,“ dodal Miloš Petera.

Na tiskové konferenci zazněly také informace o Memorandu o spolupráci mezi Středočeským krajem a provincií Sečuán, jež hejtman Petera podepsal společně s generálním tajemníkem Wang Dongmingem a které obsahuje plán rozvoje vztahů mezi oběma regiony pro následující tři roky.

Podle hejtmana Petery dokument navazuje na již uzavřené partnerství v předchozím období. Nově definuje oblasti spolupráce obou regionů – především v oblastech obchodní výměny, ekonomické, vědecké a technické spolupráce a také v oblasti kultury, sportu a turistického ruchu.

„Dohodli jsme se mimo jiné, že přímá linka mezi Prahou a Čcheng-tu bude od poloviny června létat dvakrát týdně. V dalších letech chceme, aby létala třikrát týdně. Každopádně by mělo Českou republiku i díky této konkrétní dohodě navštívit 25 000 turistů ze Sečuánu,“ prohlásil hejtman Miloš Petera.

„Chceme, aby u nás čínští podnikatelé investovali a zaměstnávali lidi. Aby zakládali nové společnosti, nikoliv kupovali ty stávající. Proto připravujeme další návštěvy čínských investorů v Nymburce, kde již deset let úspěšně působí firma Changhong. Navíc recipročně připravujeme projekt, který pomůže malým a středním českým firmám k zařazení na čínský trh,“ uvedl Jan Kohout. „Právě pro malé a střední firmy je totiž velmi těžké na čínský trh proniknout,“ dodal.

Dalšími konkrétními výsledky, jež kraj očekává, jsou také rozvoj spolupráce v oblasti výcviku a přípravy pilotů Sichuan Airlines, která dnes probíhá na letišti v Bystřici u Benešova a je zajišťována společností F AIR, spol. s r. o. „V oblasti letectví je významný také společný vývojový projekt letadla D6 pro šest až osm pasažérů, který bude kompletně probíhat v Česku. Tady vidím příležitost pro řadu českých podnikatelských subjektů,“ podotkl hejtman Petera.

Čínská delegace v čele s generálním tajemníkem provincie Sečuán Wang Dongmingem pobývá ve Středočeském kraji od soboty. Spolu s nejvyšším představitelem provincie přiletěli i další významní hosté a podnikatelé. V neděli byla kromě podpisu memoranda na programu návštěva Nymburka a pozemku určeného pro výstavbu budoucí česko-čínské průmyslové zóny, prohlídka továrny Changhong a odhalení desky Changhong European R&D Center. Dále zahraniční hosté zavítali do letecké firmy F AIR v Benešově a prohlédli si zámek Konopiště.

V pondělí pak proběhla obrázková výstava a seminář provincie Sečuán v hotelu Intercontinental za přítomnosti velvyslance Čínské lidové republiky v ČR. Součástí akce bylo slavnostní zahájení Sečuánského centra a podpis memoranda o vzniku centra tradiční čínské medicíny v Mladé Boleslavi. Odpoledne se čínská delegace v doprovodu hejtmana Petery setká s ministrem zahraničních věcí Lubomírem Zaorálkem a s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem (oba ČSSD). Během těchto schůzek dojde k potvrzení čtyř dohod: Memoranda o spolupráci v oblasti všeobecného leteckého průmyslu, Rámcové smlouvy o společném vývoji letounů D6, Dohody o výcviku pilotů mezi Sichuan Airlines a F AIR a Memoranda o rozvoji 1. česko-čínské průmyslové zóny v Nymburce.

Společná jednání proběhnou také s předsedou vlády ČR Bohuslavem Sobotkou a předsedou Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Janem Hamáčkem (oba ČSSD). Hosté ze Sečánu svou třídenní návštěvu Česka zakončí v úterý setkáním s prezidentem Milošem Zemanem.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama