Ing. Petr Benda

Ústecký kraj
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,64. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.04.2011 12:39:00

Jak to bylo s Kristýnou Kočí

Jak to bylo s Kristýnou Kočí

Volby jsou dávno za námi a nově vzniklá strana Věci Veřejné nás od té doby neustále překvapuje. Nebo nepřekvapuje?

Věci Veřejné mají zajímavé kořeny. Dávno už není tajemstvím propojení bezpečnostní agentury ABL s VV. Po volbách přesto vznikla trojkoalice připomínající leckomu spíš dětské hřiště. Mnohá média se zprvu o koalici vyjadřovala pochvalně, neuběhl ovšem ani rok a vše se změnilo.

Pohádkový dědeček by si to lépe nevymyslel. Zazvonil zvonec a pohádky byl konec. Bohužel ještě ne. Žil byl jeden poslanec Škárka, který přeběhl z modrého hřiště na pole hráčů se znakem VV. Nikdo neví v jakém rozpoložení mysli či těla se tenkrát nacházel, co mu místo krve proudilo v žilách, nicméně sdělil Respektu informaci, která se týkala úplatku od bývalého majitele ABL Víta Bárty. Když ale „vystřízlivěl ze své pravdomluvnosti“ a pochopil, co rozpoutal, začal tvrdit, že to nemyslel vážně a dělal si jen legraci. Tou dobou už to ale nebylo nic platné, jakmile se podobný vlak faktů a dohadů rozjede, nezastavuje. Poslanec Škárka znovu přehodnotil své stanovisko a úplatek od Bárty potvrdil. A jak to bylo dál?

Do zrychlujícího se kolotoče událostí přiskočila Kristýna Kočí, tehdejší šéfka poslaneckého klubu VV a rozjela to opravdu ostře, jako ta blondýnka v inscenaci pražského divadla A Studio Rubín: Kristýna - blonďatá bestie.

Samozřejmě dostala také úplatek, i když neřekla nic konkrétního. Svědomí pracovalo a nenechalo Kristýnku v klidu, dokud to na Bártu i na sebe neřekla. Bankovky lítaly vzduchem, strana VV začala dělat jednu chybu za druhou a novináři si mnuli ruce, konečně je o čem psát. Poslanec Huml si už jenom přihříval svojí rozlitou polívčičku a VV se začali vařit ve vlastní šťávě. Tlačili na ně média i jejich koaliční partneři. Z velkého spojenectví nezůstalo mnoho, jen rozpadlé trojpřátelství a problém, co s tím. Dohoda se nekoná, zato VV se brání, jak se dá.

Kristýna Kočí rozjela druhé dějství tragikomického příběhu připomínajícího možná spíš horor. Přišla s tím, že v její ložnici, byla namontována štěnice. Proč se vždycky všechny osnovy spřádají v ložnicích? Možná to budou vědět ti na druhém konci mikrofonu…

Podle nahrávky, kterou zveřejnil server Týden.cz, poslankyně Kočí naznačila, že na současné krizi VV a potažmo celé vlády se od loňska podílela ODS. Po zveřejnění nahrávky Kristýnka řekla, že v rozhovorech "záměrně potvrzovala a dále rozvíjela spekulativní informace", které šíří její bývalí kolegové z VV. Autor nahrávky, člen frýdecko-místecké organizace VV Lukáš Vích, ale řekl, že slova Kočí o puči dlouhodobě připravovaném ve spolupráci s ODS jsou pravdivá.

Závěrečné dějství naší hlavní hrdinky Kristýny Kočí se pomalu, ale jistě blíží ke svému konci. Kristýna vyzradila všechny tajné spiklenecké plány na mikrofon svým kolegům, a když to prasklo, použila své oblíbené: „Lhala, jsem, abych je nachytala, protože jsem věděla, že jsem nahrávaná”. Nejhloupější výmluva desetiletí, kterou vymyslel ministr Kalousek se svou údajnou mystifikací vůči šéfredaktorům, pokračoval s ní Škárka a vyvrcholilo to poslankyní Kočí. A to, vážení, není hra, to je naše politická scéna!

Opravdovou divadelní hru uvedlo A Studio Rubín, které se inspirovalo přepisem údajně tajně pořízené nahrávky ze setkání bývalé šéfky poslaneckého klubu strany Věci veřejné Kristýny Kočí se spolustraníky, která se minulý týden objevila v médiích. Herci si v režii Tomáše Svobody vzali na paškál také lídra strany Víta Bártu, který v hereckém provedení štědře rozdával z "korupčního balíku". Podobné trojčení už přestává být vtipem. Je to rychlá jízda, která nemůže skončit dobře. Určitě ne pro daňové poplatníky, kteří tento místní Kocourkov dotují ze svých kapes a dostává se jim za to jen jedné frašky za druhou.

Petr Benda
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama