Ing. Věra Kovářová, MIM

  • STAN
  • Středočeský kraj
  • místopředsedkyně PS PČR
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.05.2016 12:43:00

Zjednodušujeme lidem jednání na úřadech

Zjednodušujeme lidem jednání na úřadech

Vydání řidičského oprávnění by mohlo být jednodušší. Poslanci Věra Kovářová a Jan Farský totiž přicházejí s návrhem, který by lidem umožnil žádat o vydání mimo trvalé bydliště a zrušil nesmyslný požadavek na vlastní průkazovou fotku ke každé žádosti

 Podat žádost o vydání řidičáku mohou nyní lidé jen v místě trvalého bydliště. Úřady navíc archaicky požadují také doložení papírových fotografií, které úřady následně skenují.

Jednoduchý návrh poslanců Věry Kovářové a Jana Farského přináší mnohem přívětivější postup, kdy bude možné žádost podat u každého úřadu obce s rozšířenou působností. Nově by také nebylo nutné k žádosti přikládat fotografii, kterou lidé nyní musí pořizovat na vlastní náklady i v situaci, kdy ji úřady už mají k dispozici.

„Náš návrh zákona do značné míry odpovídá na nečinnost vlády. Jejího návrhu jsme se nedočkali, proto ho nyní podáváme sami. Klíčový princip je, že občané budou moci o vydání řidičského oprávnění žádat na kterémkoli obecním úřadě s rozšířenou působností a budou si také moci vybrat, u kterého úřadu si průkaz vyzvednou. Putovat mezi úřady pak bude žádost a její vyřízení a ne občan, jak tomu bylo doposud,“ upřesňuje Věra Kovářová, předsedkyně podvýboru pro veřejnou správu a e-Government.

Dva roky výmluv stačí

Druhá neméně zásadní změna ulehčí situaci žadatelům, jejichž digitální fotografie je již vedena v evidenci občanských průkazů, v evidenci cestovních dokladů nebo v agendovém informačním systému cizinců.

„Především se jedná o zjednodušení procesu a odstranění nesmyslného a nepochopitelného postupu. Když si člověk jde vyřídit občanský průkaz, v kabině si ho vyfotí a digitální fotografii připojí k jeho žádosti. Pro vyřízení řidičáku jde do vedlejší kanceláře s papírovou fotografií v ruce. Návrh ušetří čas i peníze žadatelům i úřadům. Dva roky si dopisuji s ministerstvy, dva roky výmluv stačí,“ dodává Jan Farský, místopředseda Ústavně právního výboru.

„Vláda vymýšlí legislativu, která občany obtěžuje a kontroluje. My se naopak snažíme přijít s návrhem, který jim práci ušetří,“ říká předseda poslaneckého klubu František Laudát. Návrh poslanci podali 6. května, na plénum by se mohl dostat koncem června 2016.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama