RNDr. Alexandr Vondra

  • ODS
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,37. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.04.2011 10:02:30

Armáda má využívat jen to, co opravdu potřebuje

Armáda má využívat jen to, co opravdu potřebuje

Tak by se daly charakterizovat kroky, které vedly vedení ministerstva obrany k rozhodnutí podání návrhu k optimalizaci vojenských újezdů. Tedy k zeštíhlení čtyř dosavadních újezdů a zrušení pátého.

„Současný počet a velikost vojenských újezdů, které resort obrany využívá k výcviku vojsk, je luxusem, který si nemůžeme dovolit," uvedl na začátku dnešní tiskové konference ministr obrany Alexandr Vondra.

 Zdůraznil, že se vedení resortu nerozhodovalo nahodile, ale že vycházelo z podrobných analýz, které byly pečlivě zpracovány a zohledňovaly hlavní ukazatel, kterým je vojenské využití prostorů pro výcvik. Návrhy vedoucí k rozhodnutí zeštíhlit dosavadní vojenské újezdy Boletice, Březinu, Libavou a Hradiště (známé také pod názvem Doupov), to znamená uvolnit více jejich okrajové části a zrušit pro potřeby armády úplně Vojenský újezd Brdy, kolují na ministerstvu už od roku 2002.

 Dnes, podle ministra Vondry, uzrála doba přejít k činům. Ohradil se proti spekulacím, které zaznamenal, a řekl, že ministerstvo se v žádném případě nechystá Brdy rozprodat. Upozornil, že v tuto dobu začíná jistě nelehká diskuze k tomu, aby návrh schválila vláda, ve finále pak musí být návrh upraven zákonem. Zmínil také, že jednou z priorit, které chce ministerstvo diskutovat se zainteresovanými stranami, je zohlednění ochrany životního prostředí. „Finální návrh musí odrážet maximální shodu všech složek státu a územních samospráv," podtrhl složitost jednání, která ministerstvo čekají, Alexandr Vondra.

 Využitelnost vojenských újezdů z hlediska vojenské potřeby výcviku představil na tiskové konferenci náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Vlastimil Picek. „Brdy mají nejmenší rozlohu dopadových ploch a v posledních letech byl prostor využíván především k výcviku dělostřelců a částečně jej využívali také letci. Není využíván komplexně, tedy ostatními druhy vojsk," odůvodnil skutečnost, proč padla volba právě na Vojenský újezd Brdy.

 Předeslal, že rozhodnutím o zeštíhlení čtyř újezdů a zrušení výcvikového prostoru v Brdech, chce armáda zkvalitnit život obyvatel v těchto lokalitách. Zmenšení újezdů představuje asi jednu čtvrtinu z jejich celkových ploch.

 Generální sekretář ministerstva obrany Jan Vylita objasnil rozhodování, které vedlo k dnešnímu návrhu. Upozornil na složitost výpočtu jednotlivých kritérií, která zohledňovala cestu vedoucí k výsledku, který bude ještě předmětem dalších jednání.

 Ministerstvo obrany by také rádo prosadilo, aby bylo zachováno právo hospodaření pro Vojenské lesy a statky, které zde prokazatelně dosahují jako státní podnik dobrých výsledků.

 Dlouhodobou záležitostí také bude pyrotechnická očista prostoru, kterou začnou provádět armádní specialisté - ženisté v rámci svého odborného výcviku.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama