Mgr. Miroslav Červenka

předseda Trikolora Ústecký kraj
  • Trikolora
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,82. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.05.2016 19:22:25

President Barack Obama Highway

President Barack Obama Highway

O tom, že budování kultu osobnosti, je čiročiré zlo, doufám, nepochybuje vůbec nikdo. Že jedním z jeho projevů je pojmenovávání čehokoli po žijícím politikovi, snad také ne.

  O tom, že budování kultu osobnosti, je čiročiré zlo, doufám, nepochybuje vůbec nikdo. Že jedním z jeho projevů je pojmenovávání čehokoli po žijícím politikovi, snad také ne. Mylně jsem se domníval, že v dnešní moderní demokratické společnosti jsou projevy tohoto druhu stejně zažehnány jako apartheid, dětská práce, násilí na ženách a dětech či kouření ve filmech. Měl jsem prostě za to, že pojmenovávání čehokoliv veřejného po žijících politicích je obludným projevem devótnosti adekvátní tyraniím, z čehož se Západ již dávno poučil. Jaké bylo tedy moje překvapení, když jsem cestou z hotelu na pláž ve West Palm Beach, kde právě končíme dovolenou, narazil na „třídu", jejíž pojmenování je i názvem mého článku. Nevěřil jsem svým očím a ihned jsem na webu dohledal i datum, kdy k aktu přejmenování Old Dixie Highway došlo. Bylo to loni před Vánocemi a noviny v USA o události zevrubně informovaly, např. zde Washington Post: https://www.washingtonpost.com/news/post-nation/wp/2015/12/19/old-dixie-highway-renamed-president-barack-obama-highway-in-florida-city/ . Zajímal jsem se, zda o tomto aktu referovalo nějaká naše média. Alespoň co dle vyhledávač Google vypovídá, tak nikoliv. Když přitom obyvatelé jednoho paneláku v Moskvě uspořádali mezi sebou referendum, na základě kterého jej pojmenovali po Putinovi, naše média, třeba Týden, nás o tom informovat neopomněl:http://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/rusko-a-okoli/panelak-na-predmesti-moskvy-pojmenovali-po-putinovi_257808.html .Nechtěl bych v podobném paneláku bydlet ani minutu. Ale teď si představte, že bydlíte v ulici „Prezidenta Baracka Obamy“. To mě teda dostalo. Si třeba představte, že by ulici, v níž bydlíte, pojmenovali po Sobotkovi, výživnou představou také je pojmenování některé pražské ulice - např. té, co vede na Kavčí hory, po prezidentu Zemanovi. Copak by se asi dělo? USA mají prostě mnoho tváří, z nichž některé jsou krásné a přívětivé, některé ale také tupé a odporné, asi jako ve všech zemích na světě, tu naši nevyjímaje. Nejdůležitější pro naši spokojenost či nespokojenost je dle mého procentuální poměr kladných/záporných a vývojová tendence v době, v níž žijeme. Obávám se,že v současných Spojených státech těch druhých, tedy vlastně třetích a čtvrtých, přibývá v poslední době nějak rychleji a houšť a při tomto tempu mohou v brzké budoucnosti překrýt ty lepší, které se formovaly po dlouhá desetiletí.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama