Pavol Lukša

č. 1, Moravskoslezský kraj
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,99. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.05.2016 7:37:16

Za trestný čin může člověk, nikoliv společnost

Za trestný čin může člověk, nikoliv společnost

Poslanecká sněmovna schválila rozšíření trestní odpovědnosti právnických osob. Je to další ze zákonů, který v naší společnosti utahuje šrouby.

Jsem samozřejmě pro potrestání jakýchkoliv nekalostí, ale přeci jenom právnická osoba je virtuální entita a za každých činem vždy stojí konkrétní člověk či více lidí najednou. Ty je potřeba potrestat, protože takhle vytváříme pouze jakousi formu kolektivní viny. Nebezpečím je, že trestní odpovědnost právnických osob může ohrožovat fungující firmy, a to třeba takové, které jsou pro trh zcela zásadní. Tím pádem také zaměstnance a vlastně i zákazníky. Stejně tak může být zneužita v politickém boji mezi politickými stranami, které jsou také právnické osoby. Jednání jednoho podivného člena by nemělo narušovat politickou soutěž. To samé platí kupříkladu i pro noviny. Zneužití je možné právě v konkurenčním boji, který tak získává velice neférovou špinavost jako nástroj. Celá společnost může být likvidována na základě jednání jednotlivce, jenž klidně může být za tímto účelem nasazený či zkorumpovaný jinými osobami. Vyvinit pak společnost nebude vůbec jednoduché a přinese to minimálně další obrovské množství byrokracie do života podnikatelů a jejich zaměstnanců, neboť budou muset vytvořit množství nových vnitřních směrnic a sešněrovaných postupů. Každopádně je to v duchu dnešní doby. Schvalují se kvanta zákonů, které se střídají pouze v tom, jestli jde zrovna o kontrolu, monitoring či represi. Budeme muset následně těžce bojovat za velkou debyrokratizaci státu, abychom mohli zase žít v normální společnosti. Rezistence bude bohužel velká a silná. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama