Občané městu, město občanům

"OMMO.... ejhle, člověk!"
  • OMMO
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.06.2016 13:38:48

Hnutí OMMO o účasti v podzimních krajských a senátních volbách v r. 2016

Hnutí OMMO o účasti v podzimních krajských a senátních volbách v r. 2016

K možnosti účastnit se voleb jsme vyvolali uvnitř hnutí debatu s tím, aby se členové a sympatizanti k tématu účasti nebo neúčasti v tom kterém typu voleb vyjádřili.

Jak jistě víte, letošní rok se řadí k tzv. volebnímu roku. Podzim 2016 bude ve znamení voleb do 13 krajských zastupitelstev a 27 volebních obvodů Senátu PČR.

Politické hnutí OMMO po jistý čas zvažovalo svou účas tv těchto volbách. K možnosti účastnit se voleb jsme vyvolali uvnitř hnutí debatu s tím, aby se členové a sympatizanti k tématu účasti nebo neúčasti v tom kterém typu voleb vyjádřili. Výsledek dopadl těsně v neprospěch účasti jak ve volbách krajských, tak senátních. Odůvodnění, které převážilo, bylo především o tom, že v tuto chvíli by se OMMO mělo soustředit na oblast prací v obcích a městech, v některých již má své zastoupení na komunální úrovni. Navíc nemůžeme finančně konkurovat miliónovým nákladům na kampaně, z nichž se stále více vytrácí "názor a hlas občana". Převažuje rostoucí nákladová stránka volebního klání a nabídka osobností, zejména do senátu, je spíše o tom, že tyto střídají pouze místa v některéze dvou komor parlamentu anebo ve vedeních krajů se u moci vymění pouze ti, co jinak do té doby spolupracovali či se podíleli na podivných praktikách s těmi, které po svém zvolení tak rádi kritizují.

A protože má náš "idealismus" také své meze, snažíme se proto v tuto chvíli dále úročit svůj volební zisk zejména z komunálních voleb v r. 2014. A v tomto smyslu usilovat o rozšíření své působnosti především na komunální úrovni, tzn. na úrovni obcí a měst v r. 2018.

Zvažovali jsme také vyjádření podpory příp. osobnostem na úrovni svého působení v některých senátních volebních obvodech. Jako celek, tedy politické hnutí OMMO, však takové prohlášení ke svým členům a sympatizantům závazně nevydáme a necháme na jejich uvážení, aby se rozhodli, zda a komu dají svůj hlas. Např. ve volebním obvodu Most - vzhledem k některým závažným skutečnostem - zcela jistě nepodpoříme stávající a opětovně kandidující senátorku MUDr. Alenu Dernerovou. Důvod je prostý - nedokázala naplnit skoro ani jeden ze svých předvolebních slibů. Zejména v deklarovaném "tažení" do boje proti korupci a klientelismu a nakonec skončila v řadách právě těch, kteří takové praktiky užívají. Nesplněný zůstal i příslib založení jakéhosi fondu, kam bude údajně dávat finance ze svých senátorských náhrad k řešení sociálních problémů regionu. Velice tristní byla i její účast na hlasování při jednání v senátu.

I přes tyto skutečnosti chceme své příznivce ujistit, že na politiku jako program nerezignujeme, jen nemůžeme a ani nechceme konkurovat těm, kteří její smysl opírají pouze o milióny a často bezobsažné proklamace a aktivity, přičemž o jejich obsahu se rozhodují dle momentálně pro ně výhodné situace a pozice. I nadále budeme v Mostě zatím bez zastupitelského mandátu sehrávat roli občanské opozice, a podobně jako v případě prodeje KD Repre, upozorňovat na nekalé praktiky současné místní exekutivy. A jestli dnes někdo jásá (a jsou to právě ti, kdo u prodeje KD Repre osobně, dokoncehlasováním jako zastupitelé anebo jako někteří zástupci "spolupracujících" médií asistovali), že "Repre je konečně naše (či jejich?)", pak nastavíme ono pověstné zrcadlo a budeme upozorňovat na nezbytnou míru sebereflexe, a především kontroly lidí pohybujících se tzv. ve veřejném prostoru a zastupující občany. 

Přejeme občanům, aby svou volbu dobře zvážili a zároveň i po ní sledovali kroky politiků, stran či hnutí, které volili, co se týká praktik a výsledků práce, nikoliv politických klišé a póz, které záhy zaujmou, jakmile jsou jako subjekty zvolení a mají na další volební období tzv. vystaráno.

S jistou skepsí však přitom nějaký čas sledujeme, že sami občané nejsou příliš ochotni ke změnám, které skýtají jistá rizika, nepohodlí, s nimiž by se museli střetávat a které jim v daný čas nedávájí údajně žádné osobní záruky. "Revoluce" změn však nespočívá v síle slov a gest, není bez určitého sebeobětování a osobních rizik, stejně jako bez individuálního nasazení, nýbrž spočívá v trpělivé a často velmi nevděčné a složité práci, která je také jedinou jistou devízou, která dává smysl občanově správě věcí veřejných.

Leoš Vaněk, v. r., předseda OMMO        

Hana Svobodová, v. r., 1. místopředsedkyně OMMO

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama