Ing. Michal Kostka

Poctivě, s odvahou, za to, aby se věci dělaly lépe...
  • KSČM
  • Kroměříž
  • kontrolní výbor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,45. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.06.2016 22:37:51

Dvacáté a jednadvacáté zastupitelstvo

Dvacáté a jednadvacáté zastupitelstvo

Dvacáté krajské zastupitelstvo v tomto volebním období se konalo 24.2. Program obsahoval řadu strategických koncepcí.

Jmenujme Pakt zaměstnanosti – dohoda o spolupráci mezi krajem, hospodářskou komorou, odbory a úřadem práce, která má směřovat k dalšímu zlepšování v oblasti zaměstnanosti. Podstatná byla i aktualizace Plánu rozvoje vodovodů a kanalizací pro okres Uherské Hradiště nebo Plán odpadového hospodářství.

Za zcela klíčový považuji Dlouhodobý záměr vzdělávání, jehož schvalování bylo dokončeno. Tento dokument se projednává každé čtyři roky. Musím ocenit jak to, že školský odbor připravil dosti kvalitní dokument, tak to, že jej nechal projít dvěma koly zcela veřejného připomínkovacího řízení, ale i to, že mnoho připomínek, včetně drtivé většiny těch mých, akceptoval. Záměr podporuje a zdůrazňuje zejména vztah vzdělávání a zaměstnanosti, ale i další důležité aspekty školství.

Byly schváleny i některé důležité dotace, jmenujme dotaci na chovné zařízení pro slony v zoo Lešná, na záchrannou stanici pro volně žijící živočichy nebo na sociální služby. Nepodpořil jsem (jako již několikrát) účelové dotace v oblasti sportu, protože jsem přesvědčen, že veřejné peníze mají jít na sport mládeže, ne na činnost družstva dospělých. Nicméně dotace stejně prošla.

Debata se točila kolem odůvodnění veřejné zakázky na dopravní obslužnost kraje. Část debaty ovšem neměla hlavu ani patu, vyznačovala se nepochopením. Někteří zastupitelé děsně kritizovali to, že vybrané jízdné bude příjmem kraje, ne dopravců. Část kritiky byla zcela nesmyslná, jediný racionální argument byl ten, že to dostatečně nebude dopravce motivovat ke kvalitě služeb, což může být pravda. Na druhou stranu dobře napsané zadávací podmínky by měly bránit tomu, aby se kvalita služeb nezhoršovala. Součástí schválených materiálů nebyla nepodkročitelná mzda pro řidiče, pokud to právní prostředí v ČR umožní, mohla by být součástí až následných dokumentů.

Jednadvacáté zastupitelstvo se konalo 20.4. Jediným předloženým strategickým dokumentem byl Plán povodí, který byl schválen. O rok byla prodloužena i stávající koncepce prevence kriminality, aby nemusela být projednávána v hektickém předvolebním období.

Zajímavým bodem bylo schválení smlouvy s RIPE NCC. RIPE NCC je sdružení internetových poskytovatelů v Evropě. Schválení smlouvy umožnilo Zlínskému kraji stát se taktéž poskytovatelem s vlastními IP adresami, což mu umožní zvýšit míru nezávislosti na soukromých internetových společnostech.

Nejvíce se debatovalo o navýšení základního kapitálu nemocnic. Přes nesouhlasné názory některých krok zřejmě nutný. Zdravotnictví peníze potřebuje neustále.

Jako vždy se objevilo několik dotačních bodů, většinou užitečné. U jednoho z těchto bodů jsem musel ohlásit možný střet zájmů, protože v TJ SLAVIA Kroměříž, která měla dotaci obdržet, jsem členem správní rady. U některých dotací jsem o užitečnosti z hlediska řadového občana kraje dosti pochyboval. Jedním z nich byla účelová podpora v oblasti sportu, tentokrát pro FASTAV Zlín. Profesionální klub by prostředky na pasportizaci svého stadionu na první ligu nepochybně našel ve vlastních prostředcích (nebo v prostředcích svého majitele Červenky, mimo jiné majitele Lukromu), nemusí brát z daní nás všech, a pokud ano, půjčka by mu jistě stačila. Tento bod doznal před projednáním v zastupitelstvu jak změnu čísla, tak změnu předkladatele, což je poměrně neobvyklé. Příjemné bylo, že se ke střetu zájmů přiznal i radní Navrátil, místopředseda klubu. Méně příjemně mě překvapilo, že pro dotaci hlasovala i část těch, kteří dřívější dotaci FASTAVu kritizovali. Proč tehdy ne a teď ano, ať si každý domyslí sám.

Další dotace, jejichž potřebnost považuji za nulovou, se týkaly katolických oltářů ve Štítné a Bílovicích. Bezvýznamné kostely, dotace mimo řádný dotační titul, navíc katolická církev není žádný chudáček, naopak se v současné době stává největším pozemkovým magnátem. Nesouhlas jsem si dovolil vyslovit i v diskuzi, ale část zastupitelů z opozice se mi vysmálo, asi si byli jistí, že si to prostě se sociálními demokraty prosadí. A prosadili.

Sečteno podtrženo, mám pocit, že v poslední době se nějak množí účelové dotace. Účelové dotace by měly sloužit podpoře velmi významných projektů, které by nebylo možno podpořit z řádných dotačních titulů. Ale zdá se, že významnost a užitečnost jsou u některých účelových dotací poslední kritéria, která se hodnotí…

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama