PhDr. Matěj Stropnický

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,73. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.06.2016 12:58:00

Chovanec i Pelikán, oba chtějí zlikvidovat nepohodlné vyšetřovatele kauz

Chovanec i Pelikán, oba chtějí zlikvidovat nepohodlné vyšetřovatele kauz

Strana zelených pečlivě sleduje a průběžně vyhodnocuje dostupné informace o tzv. policejní krizi vlády. Ani úterní bezpečnostní rada státu nevnesla do krize řešení, ale pouze odklad.

U konfliktů mezi politiky a vyšetřovateli kauz s politickým přesahem je třeba maximální obezřetnosti v hodnocení, neboť jde vždy o moci, které si v právním státě de facto konkurují.

Existence dvou takových útvarů zvyšuje jejich nezávislost. Základní záměr ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) sloučit dva speciální útvary do jednoho, ať už je motivací cokoli, proto považujeme především za věcně nesprávný. V tom s námi podle dosavadních vyjádření souhlasí i prezident Miloš Zeman.

Do značné míry je tato snaha navíc paralelní k záměru ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) zrušit vrchní státní zastupitelství. Novela příslušného zákona, která návrh obsahuje, již leží ve sněmovně. V čele těchto zastupitelství stojí, stejně jako v případě ÚOOZ Roberta Šlachty, nejiniciativnější vyšetřovatelé korupčních kauz ve stylu “padni, komu padni”, Lenka Bradáčová a Ivo Ištvan.

“Ministr Chovanec slučováním protimafiánského a protikorupčního útvaru policie neplánuje nic horšího ani lepšího, než ministr Pelikán rušením vrchních státních zastupitelství: oba chtějí zlikvidovat nepohodlné vyšetřovatele kauz, které zahrnují i politiky. Žádoucí není jedno, ani druhé,“ uvedl předseda Strany zelených Matěj Stropnický.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama