Dr. Rostislav Kotrč

Bez politické příslušnosti
  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,65. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.06.2016 23:53:33

DĚTI JSOU NEJVZÁCNĚJŠÍM DAREM

DĚTI JSOU NEJVZÁCNĚJŠÍM DAREM

Blíží se čas velkých prázdnin. Tento čas obyčejně chápeme jako období radostí oddychu a uvolnění, který patří hlavně dětem. Obvykle také tento čas více než jindy v roce s našimi dětmi trávíme a věnujeme se jim.

 

              „Nestaví-li dům Hospodin, nadarmo se namáhají stavitelé. Nestřeží-li město Hospodin, nadarmo bdí strážný.  Nadarmo časně vstáváte, dlouho vysedáváte a jíte chléb trápení, zatímco Bůh dopřává svému milému spánek.  Hle, synové jsou dědictví od Hospodina, mzdou od něho plod lůna.  Čím jsou šípy v ruce bohatýra, tím jsou synové zplození v mládí.  Blaze muži, který jimi naplnil svůj toulec! Nebudou zahanbeni, až budou v bráně jednat s nepřáteli. „ (Žalm 127)

Blíží se čas velkých prázdnin. Tento čas obyčejně chápeme jako období radostí oddychu a uvolnění, který patří hlavně dětem. Obvykle také tento čas více než jindy v roce s našimi dětmi trávíme a věnujeme se jim. Nejenom při tomto společném čase, ale vždy v celém životě a čase každém, mějme na paměti, že děti nám byli dáni jako dar, jako největší dar Boží, neboť právě skrze naše děti se můžeme podílet na Jeho díle stvoření. S tímto darem, ale také přebíráme zodpovědnost, co do našich dětí vložíme, jakým způsobem je budeme formovat a jak je budeme vést v jejich životech.  Nejsem zastánce behaviorální psychologie, která zastává zjednodušeně názor, že každé dítě se rodí jako nepopsaný list a je jen na nás co do něj vložíme. Kdo má děti, ví, že každé dítě se rodí již s vlastní osobností určitými předpoklady povahou. Přesto, ale na nás záleží, jak u dětí tyto předpoklady budeme rozvíjet, jak budeme jeho osobnost nasměrovávat. Zdali svou výchovou a přístupem podpoříme ten pozitivní rozměr, zvídavost a tvořivost dítěte, nebo jej svým vlastním přístupem zatlačíme někam dolů, vložíme negativizmus a strach z okolí i vlastního konání. Někdy si ani to, že můžeme negativně působit na své děti, neuvědomujeme, a přesto jim do vínku vkládáme něco, s čím se budou muset pak po celý život vyrovnávat a bojovat s tím.

K závěru si dovolím jen malý příklad: Nedávno jsem byl na setkání, kde se setkávají ke společným aktivitám převážně maminky s dětmi, ale občas tam chodí i tatínci, což bylo v mém případě a případě ještě jednoho tatínka. Primárně nesleduji výchovu a přístupy ostatních rodičů, ale při společné hře nešlo přeslechnout výroky onoho tatínka: „To nedělej, takovej borec nejsi, na to nemáš.“Onen otec jistě má svého syna rád, když mu dává svůj čas a hraje si s ním. Nicméně když se nad těmito výroky zamyslíme, jistě si dokážeme představit, jak je takovými výroky osobnost dítěte formována a tedy deformována.

Zvláště tedy o prázdninách, které budeme se svými dětmi trávit, mysleme na to, že jsou tím největším darem Božím, který jsme mohli dostat. Zároveň s tímto darem jsme převzali zodpovědnost za tento dar, jak jej budeme rozvíjet a zušlechťovat, tak aby rostlo k radosti nejen nás a okolí, ale i k radosti Boží. Vždyť každé dítě je jako květina či rostlina, které pokud dáme tu správnou péči, může růst dlouho a přinést krásné květy či ovoce. Pokud však rostlina dostane málo či mnoho vody, málo či mnoho hnojiva, její zemina není zdravá a čistá, chřadne, nepřináší to co je jejím cílem a může být i zcela zahubena.

Ať tedy společný čas, který trávíte s vašimi dětmi, je vždy čas radostný, který bude tyto děti rozvíjet a správně formovat a přinese požehnání i potěchu vašim dětem i vám.

Rostislav Kotrč

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama