Pavol Lukša

č. 1, Moravskoslezský kraj
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,99. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.05.2011 10:20:04

Senát se za zdravější ovzduší nepostavil

Senát se za zdravější ovzduší nepostavil

Senátoři zamítli návrh novely zákona o ochraně ovzduší, který jsem předložil s koaličními kolegy a Poslanecká sněmovna s ním již vyslovila souhlas.

Domnívám se, že nynější úprava je problematická a nechrání dostatečně zdraví obyvatel postižených lokalit.

V současnosti jsou emisní limity neustále překračovány. Hodnoty emisních stropů pro jednotlivé kraje totiž mají pouze charakter doporučení. Neexistuje také jednoznačná vazba mezi konkrétní situací na konkrétním území (např. Ostrava a okolí) a provozem zdrojů znečišťování ovzduší. Jinými slovy, i když továrny budou plnit emisní limity, stává se často, že vlivem znečištění z jiných zdrojů (např. automobilů) dochází k překračování únosné meze a ovzduší se stává zdraví nebezpečné.

Naše novela proto přináší několik účinných opatření. Zaprvé, rozšiřuje nutnost dodržování emisních stropů též na skupinu zdrojů či všechny zdroje znečištění na vymezeném území. Zadruhé, obce budou moci vymezit na svém území nízkoemisní zóny. Týká se to území, kde jsou překračovány limity znečištění a současně existuje objízdná trasa tohoto území bez omezení. Do těchto zón nebude možné jezdit s vozidly, která nesplňují určené emisní hodnoty. Tyto typy zón fungují v řadě evropských měst.

Dalším významným opatřením je osvobození obchvatů měst od zpoplatnění při překročení emisních limitů. Toto opatření má motivovat řidiče, aby se nevyhýbali zpoplatněným obchvatům a nesnažili se ušetřit tím, že pojedou „zdarma“ po městských cestách. Jedná se o mnohem systémovější opatření, než provoz MHD zdarma, jak jej praktikuje ostravský magistrát. Město vyhazuje do povětří desítky milionů korun bez zjevného zlepšení ovzduší a ještě diskriminuje vlastníky síťových jízdenek.

Novelou však snaha TOP 09  o zlepšení ovzduší nekončí. Je potřeba jednat s největšími znečišťovateli a ptát se, proč v západní Evropě investovali do ekologických technologií, zatímco v ČR, zvláště v Moravskoslezském kraji, tyto investice váznou a jejich provoz poškozuje zdraví místních obyvatel.

Je pravdou, že novela nebyla úplně dokonalá. Přesto však představovala určitý pokrok a lépe by chránila zdraví obyvatel než současná úprava. Velmi mě mrzí, že kolega z Moravskoslezského kraje, pan senátor Vícha, mě označil za populistu a novelu nepodpořil. Postavil se tak na stranu průmyslové lobby, ve které náš návrh vyvolal obavy. To je důkaz, že jsme „sáhli do vosího hnízda“ a míříme správným směrem. Nevím nic o tom, že by pan senátor Vícha za ty roky strávené v Senátu předložil jakékoli řešení problému znečištěného ovzduší. Na rozdíl od něj jsme za několik měsíců vypracovali a předložili seriózní návrh, který hájí zájmy občanů trpících nadměrnými emisemi.

V Poslanecké sněmovně získala novela podporu napříč politickým spektrem. Je mi líto, že v Senátu prohrál zdravý rozum a zvítězila stranická trička. Pevně věřím, že Sněmovně není lhostejné zdraví obyvatel Moravskoslezského kraje jako panu senátorovi Víchovi a veto Senátu přehlasuje.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama