ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,99. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.07.2016 12:45:00

Pád OKD zvýší zadluženost domácností

Pád OKD zvýší zadluženost domácností

Smutný konec největšího zaměstnavatele v moravskoslezském regionu může mít nedozírné následky.

Dosud na sebe největší pozornost strhává otázka, zda se majiteli poskytne finanční podpora a jaké budou garance. Nicméně sociální aspekty, kdy se přes jedenáct tisíc zaměstnanců může ze dne na den ocitnout bez práce, jsou daleko důležitější. Ve své senátorské kanceláři v Třinci se pravidelně setkávám s občany, kteří vyjadřují obavy, co se stane, když společnost OKD zkrachuje. Jejich příjmy, které se nyní prakticky rovnají jejich výdajům, je mohou přivést na okraj dluhové pasti, ze které se už nikdy nedostanou. Nebudou mít dostatek příjmů, aby svědomitě pokryli své náklady. Sociální dávky, které náš stát poskytuje v případě ztráty zaměstnání, jsou určitě přínosné, ale neřeší vše.

Značná část domácností na Ostravsku a Karvinsku se obává budoucnosti. Ano, dostanou podporu od státu, ale příspěvky od státu jim nepokryjí potřeby, které mají. Budou se proto muset obrátit jinam, aby sehnali peněžní prostředky na pokrytí životních nákladů své rodiny. Elektřina, plyn, vysoké nájmy a hlavně pravidelné splátky hypoték nebo školní náklady pro děti. Enormní částky. Vzniká velké riziko, že se dostanou do potíží s placením. Jaká je cesta? Sociální dávky pokryjí pouze minimální potřeby, takže se budou muset obrátit na poskytovatele půjček.

Ne všichni poskytovatelé půjček a úvěru jsou čestní. Spíše je tomu naopak, takže do popředí se dostávají tzv. predátoři, kteří těží z nelehkých životních situací našich občanů a za poskytnutí půjčky si účtují astronomické úroky. Jsem proto rád, že existuje účinný nástroj, který ochrání občany, kteří si požádali nebo se chystají požádat o půjčku. Ze Sněmovny se do Senátu dostal přelomový zákon o spotřebitelském úvěru, který nastaví jednotná pravidla a nabízí účinný boj proti lichvě. Senát mu určitě vysloví podporu, protože dosud neexistuje účinnější lék, jak zatočit s finančními žraloky, kteří se snaží obohatit na úkor sociálně slabých rodin.

Kolaps největšího zaměstnavatele v Moravskoslezském kraji může uvrhnout do dluhů několik tisíc rodin, které nebudou schopny splácet své závazky. Sociální demokracie proto musí najít účinné prostředky, jak zabránit chudobě a pomoci našim voličům vyhnout se lichvě, která jim jenom ublíží. Zákon bojující proti nečestným poskytovatelům půjček proto budu prosazovat, abych ochránil zájmy občanů nejen z Moravskoslezského kraje, ale i dalších regionů, které čelí tlaku velkých společností.

Petr Gawlas, člen Senátorského klubu ČSSD

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama