ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,55. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.07.2016 20:22:53

Hejtman zamířil na Břeclavsko

Hejtman zamířil na Břeclavsko

Ve Valticích navštívil vznikající Centrum excelence a podepsal smlouvu o dotaci se záchranáři.

Připravované Centrum excelence ve Valticích, základnu vodních záchranářů v Pavlově, opravovanou silnici mezi Lednicí a Podivínem a obec Dolní Věstonice. Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek zamířil ve čtvrtek 14. července 2016 na Břeclavsko.

Svoji pracovní návštěvu Břeclavska zahájil hejtman Michal Hašek ve Valticích, kde o současných problémech města jednal s jeho vedením v čele se starostou Pavlem Trojanem. Ve Valticích se také přímo na místě seznámil s postupem výstavby Centra excelence, které vzniká při zdejší střední vinařské škole. S pracemi se začalo na začátku prázdnin a ukončeny mají být do 9 měsíců.

Jedná se o projekt, v rámci kterého dojde k vybudování výukového centra pro prvotní i celoživotní vzdělávání. „Vznikají zde prostory pro pořádání vinařských kongresů, konferencí a významných nominačních výstav České republiky ve spolupráci s Národním vinařským centrem. Nový přednáškový sál poslouží k seminářům a školením, které budou určeny pěstitelům a výrobcům vína, ale také jeho příznivcům a konzumentům a v neposlední řadě studentům školy. Pracovníci poskytnou veřejnosti služby v oblasti propagace a podpory vinohradnictví a vinařství,“ popsal náplň činnosti budoucího centra hejtman Hašek. Celkové náklady na výstavbu Centra excelence dosáhnou cca 34 milionů korun. Hejtman si v rámci návštěvy Střední školy vinařské Valtice prohlédl také zdejší Františkánské zahrady a školní skleníky, kde funguje nová laboratoř pro zahradníky.

Jak dodal, už dostal informaci o tom, že ministr zemědělství souhlasil s jeho návrhem a valtická vinařská škola byla určena jako Centrum excelence vinařského školství a na základě toho může získat peníze jak z evropských fondů, tak ministerstva zemědělství a Jihomoravského kraje.

V dalším průběhu pracovní návštěvy Břeclavska hejtman Michal Hašek spolu s poslancem Jiřím Petrů, bývalým dlouholetým starostou Valtic, navštívili Lednici. Na radnici jednali se starostou Liborem Kabátem o aktuální dopravní situaci v obci, o fungování lázeňství a cestovního ruchu či záměru přírodního koupaliště. Přímo na místě se seznámili s rekonstrukcí silnice Lednice – Podivín, která je opravována v délce 4,6 kilometru, a to včetně pěti mostů. „Díky dobré práci krajské Správy a údržby silnic JMK jako investora jsme dosáhli jednak významné úspory výběrovým řízením, jednak dodavatel na stavbě pracuje včetně víkendů,“ konstatoval Michal Hašek.

V Pavlově Michal Hašek následně navštívil základnu vodních záchranářů.  „V letošním roce v rozpočtu Jihomoravského kraje byla standardně vyčleněna částka 2 milionů korun pro vodní záchranáře na celém území kraje. Částka 700 tisíc korun, na kterou jsme dnes podepisovali smlouvu, je nad rámec těchto dvou milionů. A je konkrétně určena pro pořízení jednoho z plavidel, Jošta Moravského, která tady bude sloužit na základně v Nových Mlýnech," uvedl hejtman.

"Byl jsem se podívat na celé zázemí, prohlédl jsem si techniku, informoval jsem se vlastně o celém systému fungování vodních záchranářů na Nových Mlýnech, a protože zde byl přítomen také krajský policejní ředitel, tak jsme jednali o možnosti sdílení kapacit, a to jak tady na Nových Mlýnech, tak také vytvoření nové kapacity v prostorách Policie České republiky na Vranovské přehradě. Zároveň jsme také předběžně jednali o možnosti financovat tuto záchranářskou infrastrukturu z rozpočtu Jihomoravského kraje. Já ještě počkám na konkrétní podklady, které bych měl v písemné podobě dostat v nejbližších týdnech, ale předběžně budu navrhovat do krajského rozpočtu na rok 2017 kromě obvyklé 2 milionové dotace na provoz a řekněme technické prostředky částku zhruba 5 milionů korun určenou právě na infrastrukturu. Mělo by se jednat jak o nástavbu na zdejší stanici záchranné služby na Nových Mlýnech, tak o finanční prostředky, za které by byla opravena policejní budova na Vranovské přehradě,“ konstatoval hejtman Michal Hašek.

Pracovní cestu po Břeclavsku zakončil hejtman v Dolních Věstonicích, kde byl ústředním tématem jednání nedávný sesuv svahů, jejich oprava a znovuzprovoznění zdejší silnice.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama