Bc. Roman Onderka, MBA

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,87. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.05.2011 16:28:43

Brno zvýšilo a stabilizovalo svůj rating

Brno zvýšilo a stabilizovalo svůj rating

I přes hospodářskou krizi je finanční situace města Brna stabilní a dokonce si polepšila.

Agentura Standard and Poor’s v dubnu 2011 totiž zvýšila ratingové hodnocení města Brna o jeden stupeň na známku A se stabilním výhledem. Výsledky analýzy úvěrové spolehlivosti města Brna, tedy tzv. rating, provedené agenturami Standard & Poor´s (A) a Moody´s Investors Service (A2) vzala Rada města Brna na vědomí na schůzi ve středu 11. května 2011.

  „Zvýšení ratingu  se Brnu podařilo dosáhnout  přes negativní dopady hospodářské krize, co bych ocenil snad nejvíce. Dále především díky přísné rozpočtové politice, snižování zadluženosti a kvalitnímu řízení finančních toků,“ uvedl primátor města Brna Roman Onderka.

Hodnotící agentury

Aktualizace ratingu – výsledky

Agentura Standard & Poor’s zvýšila k 13. 4. 2011 městu Brnu dlouhodobý kreditní rating z A- na A a krátkodobý kreditní rating z A-2 na A-1. Výhled hodnotí jako stabilní. 

 Agentura Moody’s Investors Service potvrdila k 26. 4. 2011 městu Brnu A2 dlouhodobý a P-1 krátkodobý rating domácí a zahraniční zadluženosti. Výhled hodnotí jako stabilní.

 Pozn.: Stabilní výhled znamená, že (při zachování současné finanční politiky města) není ve střednědobém horizontu pravděpodobná změna ratingu.

  Ratingové hodnocení

Ratingové hodnocení si město nechává přidělit od roku 2001 (krok úzce související se založením dluhopisového programu). Hodnota ratingu má silný vliv na cenu zdrojů, které  město získává na finančním trhu (dluhopisy, směnky, úvěry). Požadavek na kvalitní ratingové ohodnocení je i součástí obou smluv o poskytnutí úvěru mezi městem a Evropskou investiční bankou z roku 2005 a 2010. Posuzovány jsou finanční výkazy města, jeho strategie a plány do budoucna - a to nejen  na základě písemně poskytnutých podkladů, ale i osobních setkání s představiteli města.

 K čemu ratingové hodnocení?

Vysoké ratingové hodnocení zlepšuje přístup na finanční trh, je pozitivně vnímáno investory a také je ujištěním o správné finanční strategii města.

 Silné stránky

  • kvalitní likvidní pozice a solidní řízení finančních toků města
  • kontrolovatelná výše zadluženosti a stanovený limit pro čerpání nových úvěrů
  • velké kapitálové investice podporované dotacemi z EU a ze státního rozpočtu


Slabé stránky

  • omezená možnost ovlivnit příjmy a výdaje města
  • klesající provozní přebytek a rigidní provozní výdaje
  •  pomalý růst příjmů a riziko potenciálního snížení příjmů ze sdílených daní


 

Historie ratingu města Brna

Rok

S&P

Moodys

2000

 

Baa1

2001

A-

Baa1

2002

A-

A3

2003

A-

A3

2004

A-

A3

2005

A-

A3

2006

A-

A3

2007

A-

A2

2008

A-

A2

2009

A-

A2

2010

A-

A2

2011

A

A2

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama