Ing. Zdeněk Škromach

Hezký večer.
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,97. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.08.2016 14:28:00

Dlouhodobě je u nás vedena kampaň proti klasickým politickým stranám

Dlouhodobě je u nás vedena kampaň proti klasickým politickým stranám

Projev na 27. Schůzi Senátu dne 24. 8. 2016

 Vážená paní předsedající, pane ministře, paní senátorky, senátoři,

myslím, že samozřejmě je úctyhodná snaha vylepšovat, zprůhledňovat a udělat více férové volební klání. Ovšem vždycky otázkou mnohdy je, kdo za těmi snahami a úsilím stojí a jestli to náhodou mnohdy neslouží jinému účelu.

Dlouhodobě je u nás vedena kampaň proti klasickým politickým stranám, které vždycky byly zárukou fungování demokratického systému a volebních výsledků v demokracii. Tady se bavíme, jestli bude o milion víc, o milion méně. To samozřejmě je možné a určitě to povede k určitému omezení a k určitým manipulacím klasických politických stran, které budou čitelné. Proč ne? Ale ve volbách – a v poslední době je to trend nejen v České republice, ale i v jiných zemích – se najednou objevují různá hnutí, strany na jedno použití, vedené mnohdy oligarchy, kteří ovládají nejenom ekonomiku, ale kteří ovládají i média.

A já si nejstem zcela jist, že právě aktivity některých takzvaných neziskových organizací, které se snaží za každou cenu prosadit něco, co ony považují za správné, povede právě k omezení těchto vlivů. Obzvláště pokud mnohé tyto organizace zřejmě, jak se ukazuje, jsou financovány ze strany těchto magnátů a oligarchů, kteří dneska už napřímo do politiky vstupují.

Jak budou posuzováni zaměstnanci firem rovnajících se dnes různým hnutím a různým politickým nebo neziskovým organizacím, kteří do těch voleb budou vstupovat? Jsou placeni, budou jejich mzdy vykazovány jako příjmy pro volební kampaň? Pomalu říkáme, když přijde kamarád, aby mi zahrál na volebním mítinku, tak ho budeme vykazovat a budeme mu dávat fakturu, aby to bylo transparentní. Fajn, ale na druhé straně tady máme celé týmy a štáby lidí, kteří jsou daleko lépe placeni svými magnáty, svými zaměstnavateli, pro které pracují v politických kampaních zastřeně, různými redakčními články a podobně. A to už se do těch propočtů nevejde.

Já samozřejmě jsem připraven tento návrh zákona podpořit, ale chtěl jsem sdělit své pochybnosti nad účinností tohoto zákona a nad tím, že tento zákon vůbec neřeší otázku oligarchů a nastupujících různých korporací, které najednou začínají do politiky pronikat.

A kdy už se toto dostává mimo systém klasických politických stran. A to už nechci hovořit o tom, že dlouhodobě i mediálně je tady vytvořeno jakési očekávání nějakého vůdce apod. Myslím si, že i některé tyto kroky k tomu můžou jenom napomáhat.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama