Mgr. Jiří Zimola

  • Z 2020
  • Nová Bystřice
  • místostarosta
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.09.2016 10:09:00

Unikátní výstavu ze CERN Accelerating Science chceme nabídnout nejen Jihočechům

Unikátní výstavu ze CERN Accelerating Science chceme nabídnout nejen Jihočechům

Jedinečná expozice Accelerating Science, vytvořena Evropskou organizací pro jaderný výzkum CERN v Ženevě, bude již 21. září 2016 představena také české veřejnosti.

 Jediným městem v České republice, ve kterém bude výstava k vidění, jsou České Budějovice.

Výstava, kterou do Čech přináší Jihočeský kraj, bude po dobu čtyř měsíců do 10. ledna 2017 vystavena v pavilonu B4 Výstaviště České Budějovice. Návštěvníkům umožní odpovědět na otázky jako například: Co je hmota? Jak vznikla? Z čeho jsou utvořeny hvězdy, planety?

Nápad k pořádání výstavy se zrodil na konferenci o přibližování vědy studentům v Bruselu. Díky Jihočeskému kraji, který nese většinu nákladů, Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích a Regionální rozvojové agentuře jižních Čech se výstava ze zahraničí dostává až do jihočeské metropole. Unikátní expozice Accelerating Science byla vytvořená Evropskou organizací pro jaderný výzkum CERN v Ženevě za podpory Dudley Wright Foundation. „My chceme tuhle skvělou výstavu, která cestuje prakticky po celém světě, ukázat také Jihočechům a nejen jim,“ uvedl hejtman Jiří Zimola s tím, že vstupné bude zdarma nejen pro školy, ale i pro širokou veřejnost. „Návštěvníci se mohou seznámit nejen s tajemným světem částic, v mlžné komoře si v reálném čase prohlédnout stopy kosmického záření, ale zjistí také, co předcházelo vzniku předmětů denní potřeby, jako jsou třeba mobilní telefony, satelitní navigace, nebo internet,“ upozornil hejtman Zimola. Uvedl dále, že na výstavu CERN Accelerating Science kromě Jihočeského kraje přispěly i další instituce. „Pořádání tak ojedinělé akce určitě není zadarmo a jsem moc rád, že Ministerstvo průmyslu a obchodu přispělo částkou 1 400 000 Kč a Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy částkou 400 000 Kč,“ uvedl hejtman a dodal, že naopak místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek neprojevil o výstavu zájem.

Expozice bude obohacena o doprovodný program

Výstava v Českých Budějovicích včetně jejího doprovodného programu je skvělou příležitostí, jak představit složitou vědu populární formou. „Rádi jsme s kolegy přispěli překladem textů plakátů i multimediálních programů výstavy, školili průvodce a přispějeme přednáškami, abychom studentům i veřejnosti mohli představit CERN a částicovou fyziku,“ říká Jiří Dolejší, ředitel Ústavu částicové a jaderné fyziky MFF UK a člen Výboru pro spolupráci České republiky s CERN. Uvedl dále, že doprovod návštěvníkům v rámci prohlídky expozice obstarají průvodci. Byli vybráni z řad studentů VŠTE a Pedagogické fakulty JČU a prošli odborným proškolením, které mimo jiné zahrnovalo i exkurzi do švýcarského CERNu. „Průvodci budou připraveni podat základní informace o předmětné expozici a zodpovědět veškeré dotazy návštěvníků,“ doplnil Dolejší.

Samotná expozice bude obohacena o doprovodný program, který zahrnuje cyklus odborných přednášek tematicky spjatých se zaměřením výstavy. K vidění také budou zajímavé exponáty propůjčené vědeckými institucemi.

„Návštěvníky čekají jedinečné zážitky, o které by neměli přijít“ zval k návštěvě Tomáš Cílek, ředitel Regionální rozvojové agentury jižních Čech, podle něhož už školy v regionu projevily o výstavu mimořádný zájem. Svědčí o tom skutečnost, že rezervační systém, který byl teprve nedávno spuštěn na webových stránkách (ZDE) už má pro měsíc září téměř všechny termíny zaplněny. „Zatím se nám přihlásilo okolo 45 škol,“ doplnil Cílek.

Na spolupráci při organizaci výstavy se mimo jiné podílejí: MŠMT, MPO, Nadace ČEZ, Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích, Katedra aplikované fyziky a techniky Pedagogické fakulty při Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích, Výbor pro spolupráci ČR s CERN.

Více informací naleznete ZDE, na Facebooku Výstava CERN „Accelerating Science“ a jižní Čechy.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama