Ing. Alena Vitásková

  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,47. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.09.2016 16:15:20

14. den kampaně – dne 14. 9. 2016

14. den kampaně – dne 14. 9. 2016

Jak Alena Vitásková fárala na Lazech

 ·        Den, na který se nezapomíná. Sraz ráno v Karviné, jedeme fárat na Lazy. Mám smíšené pocity. Zvládnu to? Je to určitě jiné, než když fáral táta.

·        Určitě to tak je, pod dozorem báňského záchranáře Koruny a dalších odborníků, ať již z řad horníků-předáků, tak techniků, vedení dolu jsme po bezpečnostní přednášce a poučeni připraveni fárat.

·        Jsou k nám velmi vstřícní, nevím proč. Takových předvolebních „tlup“ museli zažít nesčetně. Stejně, jako příslibů a to dokonce z úst nejvyšších politických představitelů. Musím se přiznat, že se stydím. Když vím, jak v posledním období čekají měsíc co měsíc na to, zda jim nějaký „trouba“ schválí, že za odvedenou práci dostanou výplatu – či nikoliv.

·        Myslím, že otrocká práce je po staletí i v Česku zakázána. Jak mám hodnotit to, že horník neví, zda dostane zaplaceno!

·        Stydím se, stydím se za to, co udělali politici, kteří pomáhali tunelovat OKD s lidmi, kteří zde nechávají zdraví.

·        Vidím, že se práce určitě změnila od doby, kdy fáral táta, ale….

·        Obávám se rychlosti s jakou sviští těžní klec do podzemí, podzemí kdy při troše technického myšlení víte, že ten 1 km nad vámi je opravdu děsivý..ještě před nástupem do klece se musíte evidovat, pro kontrolu, kolik lidí je v dole

·        Stejně tak se evidujete v dole a cestou zpět. Plně si uvědomuji, do jakého  nebezpečí jdou každý den horníci při nástupu do běžně pracovní směny, když je takto přísná evidence

·        Stále jsem v šoku, vláček, do kterého se mi nedařilo nastoupit, dýchací přístroj mě téměř srážel k zemi, jeho váha mi připadala jako cent..

·        Doufala jsem, že se této neskutečné zátěže zbavím, jakmile budeme dole, dole v cca 1 000m pod povrchem.

·        Ale to byl jen začátek, nic jsme nedělali, jen se dívali. Nacházíme se v podzemí, cesta vláčkem a kousek pěšky… pak je tu nějaká díra, mě se zdála 60 cm (no údajně měla 110cm), to jsme šli po čtyřech, dýchací přístroj jsem po cestě ztratila, byla jsem na vše zvědavá, na kombajn, jeho práci – za dobu co jsme celou práci pozorovali, vytěžil kombajn několik cm nevím, snad 0,5 m. Když jsme dostali informaci, že za směnu se musí posunout o 5-6 m, tak jsem si to nedovedla představit, hledám dýchací přístroj a dovídám se, že stojí cca 15 tis. Kč. Nedovedu si představit, že horník s tím vším vybavením musí ještě pracovat, mě dělal problém běžný pohyb. Nacházím dýchací přístroj – za pomoci horníků byl těsně u mne, takže i kdyby se stalo něco nepředvídaného, tak jsem stále byla vybavena bezpečnostními  pomůckami.

·        Opět vláček a zpět k těžní věži, přijíždějí horníci na odpolední směnu – pozdrav „Zdař Bůh“ může být pro někoho exotický, mně připomněl dětství…

·        Sotva vleču nohy, byli jsme tzv. na „čumendu“, jsem úplně hotová, nedokážu si představit, že se v těchto podmínkách dá pracovat a to ještě 8 hodin. Opět se stydím, stydím za bezcitnost těch, kteří polemizují, kdy má jít horník do důchodu a kolik má dostat, zda plat nebo „žebračenku“ a zda mu pro jistotu ještě ukrademe „střechu nad hlavou“.

·        Všechny, kteří připravují zákony pro tyty lidi, jejich odchod do důchodu, rentu, předčasné důchody, rehabilitace, lázně atd. ano tyto všechny zákonodárce – od členů vlád po poslance, senátory – bych před hlasováním poslala na rok pracovat do dolu. Asi by pak měli na horníky jiný názor a nevymýšleli by „zákony pro tuneláře“, ale pro lidi.

·        Vracím se rozpolcena z fárání, o to víc si vážím práce horníků. Na vrátnici mě překvapí vrátný, který mě zdraví tak upřímně, jako bychom se znali odjakživa. Bylo to milé a měla jsem radost.

·        Závěr z fárání: Po několika hodinách „pouze dívání“ jsem zcela vyřízena. Nejsem schopna nic dělat a musím odjet domů. Okamžitě usnu, jsem úplně vyčerpána – jak mohou v těchto podmínkách horníci pracovat, a pak čekat, zda jim vyplatí za odvedenou práci mzdu.

·        Znovu se za politiky stydím, jak mohli dopustit panu Bakalovi a jeho spojencům takto zdevastovat největší firmu Ostravska.

·        Odpoledne zahajuji další škálu jednání, s opozičními straníky, nic nového, pouze si potvrzuji, co znám. S dalšími účastníky diskuzí probíráme problematiku Ostravska z pohledu jednotlivých zájmových skupin. Shoda je opět stejná, Ostravsku chybí vize, co by Ostravsko mělo být…

·        Selhání tradičních stran se opět potvrzuje, Ostravsko nemá koncepci-budoucnost, proto mladí houfně odchází a dokonce nevylučuji, že na tomto odchodu mladých mohou určité politicko-lobbistické struktury vydělávat-největší hyenismus je vydělávat na chudobě.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama