MUDr. Jiří Maštálka

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,63. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.05.2011 10:35:00

Opona padla, ať žije opona

Opona padla, ať žije opona

Návrh ČR, aby byly ze Schengenu vyloučeny dočasně země, které budou nedostatečně hájit vnější hranice EU, se nám jeví přinejmenším jako zvláštní.

Znamená to, že vůči zemím „na okraji“ EU by byla uplatňována jiná pravidla než vůči státům, které mají to štěstí, že hraničí pouze se státy EU. To by dělilo země EU na státy různých kategorií podle jejich geografického umístění. A i když nelze říci, že by dnes byla v rámci EU zajištěna skutečná rovnost podmínek, například mezi původními zakladatelskými státy a nově přistoupivšími, tento návrh by zaváděl další přehrady. Nebo snad chce české Ministerstvo zahraničních věcí tvrdit, že by pak mohlo být podobné uzavření hranic uplatňováno např. vůči Rakousku?
 
Je sice pravdou, že například Itálie a Francie, do nichž nejvíce směřuje prvotní exodus lidí prchajících ze zemí severní Afriky, zejména z Libye, se o něj samy svým angažmá při útoku na Libyi zasloužily. Ovšem mnoha dalších států EU už se to v takové míře netýká. A navíc, EU by tím vlastně dala pokyn svým „okrajovým“ zemím, aby příště nechaly uprchlíky bez pomoci zahynout, jinak by byli jejich občané sankcionováni omezením volného pohybu po zemích EU. K jednomu takovému případu, kdy se podle informací z médií neposkytnutím pomoci běžencům provinila nejen francouzská letadlová loď, ale také italské úřady, už ostatně došlo a v důsledku toho zahynuly i ženy a děti. Předložený návrh k takovému jednání vůči de facto navádí, bez ohledu na mezinárodní právo. KSČM proto tento návrh považuje za nepřijatelný.

Jiří MAŠTÁLKA, místopředseda ÚV KSČM a poslanec EP

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama