Mgr. Jiří Zimola

  • Z 2020
  • Nová Bystřice
  • místostarosta
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.09.2016 8:35:00

Začala výstava, jaká v České republice ještě nebyla

Začala výstava, jaká v České republice ještě nebyla

Fyzika není nuda. Přesvědčit se o tom můžete v pavilonu B4 českobudějovického výstaviště. Už od středy zde začíná unikátní výstava Accelerating Science, která k nám doputovala díky podpoře Jihočeského kraje až ze švýcarského CERN.

 Výstava se zabývá vznikem, vývojem a záhadami vesmíru nebo mikroskopickým světem částic a je určena pro všechny zájemce napříč generacemi.

„Profesionály bude jistě zajímat, čím se zabývá výzkumné středisko ve švýcarském CERNU, či princip fungování hadronového urychlovače částic. Všichni ostatní určitě rádi zjistí, jak fungují věci, které nás denně obklopují, jako je mobilní telefon, GPS navigace, či mikrovlnná trouba,“ uvedl hejtman Jiří Zimola s tím, že zve na výstavu obyvatele celé České republiky, protože výstava tohoto typu zde ještě nebyla. „Každý, kdo má vědu rád, by se měl určitě během následujících čtyř měsíců do Budějovic přijet podívat,“ dodal hejtman Zimola a poděkoval všem, kteří umožnili zprostředkovat návštěvníkům bezplatný vstup na výstavu. „Pořádání takové akce určitě není zadarmo a jsem moc rád, že nám s finančními náklady ve výši 7 milionů korun výrazně pomohlo Ministerstvo průmyslu a obchodu spolu s Ministerstvem školství mládeže a tělovýchovy. Zády se k nám bohužel postavil místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek,“ uvedl hejtman a zdůraznil, že podstatné je hlavně představit výstavu co nejširšímu okruhu návštěvníků.

O výstavu je mimořádný zájem ze strany škol, téměř všechny termíny na září a velká většina na říjen už je rezervována. „Zájem škol o výstavu mne nepřekvapuje, činnost laboratoří CERN je i díky médiím dostatečně známa a zde mají žáci jedinečnou možnost seznámit se s ní ještě blíže. Byl bych ale moc rád, kdyby si na výstavu našla cestu také veřejnost,“ uvedl ředitel Ústavu částicové a jaderné fyziky MFF UK a člen Výboru pro spolupráci České republiky s CERN Jiří Dolejší s tím, že ho těší zájem Jihočeského kraje uspořádat tuto výstavu a přiblížit tak fyziku veřejnosti.

Vstup na výstavu je pro všechny zdarma

Česká republika je zemí vědy. Nepřímo to potvrdila ředitelka pro mezinárodní vztahy CERN Charlotte Lindberg Warakaulle. Na slavnostním zahájení výstavy uvedla, že čeští vědci spolupracují s CERN už od šedesátých let a právoplatným členem skupiny CERN se Česká republika stala v roce 1992 jako jedna z prvních zemí východní Evropy. „V současné době pracuje ve výzkumných laboratořích CERN 236 českých a slovenských vědců, kteří zkoumají tajemství antihmoty, objevují interní strukturu protonů a hledají neznámé částice z nejvzdálenějších končin vesmíru,“ upozornila ředitelka pro mezinárodní vztahy, podle níž je hlavním úkolem výstavy zlákat k fyzice i mladou generaci. „Zájem Jihočeských studentů o návštěvu výstavy mě moc potěšil,“ dodala Wakaulle.

Výstava Accelerating Science bude otevřena od 21. září do 10. ledna. Primárně je určena pro školy, ale vítána je i veřejnost. Vstup na výstavu je pro všechny zdarma. Termíny pro návštěvu větších skupin je nutno rezervovat na stránkách výstavy www.vystavacern.cz, kde jsou k dispozici i další informace.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama