ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,37. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.09.2016 12:53:28

Novodobí kolonizátoři

Novodobí kolonizátoři

Článek se zabává vztahem populární kultury a kolonizování světa kapitálem. Poukazuje na těsné sepětí těchto dvou faktorů dnešní globalizované doby.

 

Žijeme v druhé dekádě 21. století. V plném rozmachu se nachází kapitalizační procesy. Síly, které s tímto procesem souvisí, ovlivňují naše životy. Ne jinak je tomu s působením kultury. Zejména fenomén masové kultury byl použit jako nástroj nové globalizace a kolonizace. Pokud v druhé polovině 20. století byly největším kolonizátorem USA, tak jím zůstaly i v současné době. Jak je to možné? Odpověď je nasnadě. Tento kapitalistický svět si vytvořil takové instituce a společnosti, které pomocí kolonizace a pomocí nátlaku kapitálem, exportoval do celého světa. Pro své tvrzení mám pádné důkazy. Stačí si vzpomenout na firmy, které ovládají globální trh a neúprosně ničí konkurenci nízkými cenami. Na konci 20. století nastává Mcdonaldizace společnosti – vzniká MCsvět. Společnost, která je synonymem rychlého občerstvení, najdete po celém světě. Je proslulá svými hamburgery a dalším dosti nezdravým jídlem. Nicméně se jí daří kolonizovat celý svět. Je to díky tomu, že nabízí tyto pochutiny, které ve své době dobyly USA.

Dále je zajímavé sledovat, jak se právě v USA vytvořily finanční instituce – ratingové agentury, první velké banky, rovněž základy Světové banky a Mezinárodního měnového fondu byly položeny zde. To ale není zdaleka v rámci nové kolonizace světa všechno. Přichází nový trumf, který bude ovlivňovat životy dalších generací. Nemusíte semnou souhlasit, ale tím, co nás bude v dohledné době ovládat, bude konzumace filmu, seriálů a také nezdravých potravin.

Burger King, Coca Cola, Pepsi, Disney, Hollywood atd. Další značky z produkce kapitalistického světa. Téměř 80% filmové produkce je z USA. Seriály, telenovely, nesmyslné příběhy. To vše je produkováno společnostmi, které chtějí kolonizovat zbytek světa. Nemusí jej ovládat fyzicky pomocí kolonizátorů, ale sami si je pustíte k sobě domů pomocí tlačítka na dálkovém ovladači svého televizoru. Pomocí reklamy vás donutí sledovat právě jejich seriál, protože je nejlepší a když si k jeho sledování koupíte ještě jídlo jejich partnerské značky, tak jste prostě IN. Jenže přicházíte o samotný požitek, jste totiž nuceni konzumovat něco, co někdy ani sami nechcete. Nové kolonizátory tedy již známe. Snaží se nám vkrást do našich myšlenek, našeho soukromí. Osobně často vzpomínám na léta, kdy jsem si téměř na každém rohu koupil naši „českou“ klasiku – párek na tácek a pivo. Místo toho jsme dostali hamburgery, croasanty, mufiny a mnoho dalších výrobků o kterých ani často nevíme, co vlastně znamenají. Nadnárodní korporace zničily konkurenci a my jsme jim to často (vědomě nebo nevědomě) umožnili. Náprava je možná, alespoň já v ni věřím. Když to jde, tak podporuji naše tuzemské výrobce a prodejce. Jedině tímto způsobem dokážeme alespoň částečně zamezit nové kolonizaci, která se na nás v dohledné době chystá.

Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama