Ing. Zdeněk Škromach

Hezký večer.
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,97. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.09.2016 0:17:29

Nemocenská? Je čas na rozhodnutí!

Nemocenská? Je čas na rozhodnutí!

Média hlásají, že poslanci neschválili znovu proplácení nemocenské i v prvních třech dnech nemoci. Je zde však připraven k projednání návrh Senátu, který na rozdíl od zamítnuté verze je předjednán se zástupci odborů i zaměstnavatelů!

  Při svém zářijovém jednání osazenstvo sněmovny zamítlo návrh komunistů, který měl ambici zrušit tzv. karenční dobu bez řešení souvislostí s tím spojených. Poslanecké sněmovně však stále leží zákon, který opět zavádí placení „nemocenské“ i v prvních třech dnech nemoci. Jde o senátní návrh z mé iniciativy. Tento návrh vychází vstříc zaměstnavatelům v jejich požadavku na kompenzaci od státu kompenzaci vzniklých vyšších nákladů na výplaty náhrady mzdy v nemoci.

Podporu Senátu PČR získal návrh letos na jaře. Návrh zavádí výplatu náhrady mzdy ve výši 60 % průměrného denního výdělku, stejně jako v ostatních dnech pracovní neschopnosti. A zároveň nabízí úlevu pro zaměstnavatele ve formě snížení sazby na pojištění (o 0,2 %). Snížení sazby pojistného zaměstnavatelům řádově o desetinu procenta představuje snížení příjmu do státní kasy o přibližně 1,2 mld. Kč. Státní systém se však drží v přebytku několik miliard korun ročně (v roce 2014 např. 3,8 mld. Kč), které jsou nakonec využívány k zalepování děr ve státním rozpočtu.

Vraťme zaměstnancům, co jim náleží!

Nejvíce na změně systému nemocenského pojištění tratili zaměstnanci. Očekávalo se snížení nemocnosti a zneužívání systému. Jak však dnešní statistiky prokazují, nemocnost lidí zůstává, ale dochází k jejímu přecházení. V současných průzkumech téměř tři čtvrtiny zaměstnanců přiznávají, že do práce chodí i během nemoci. Hlavním důvodem je obava ze ztráty výdělku. Přecházení nemoci v prvním stádiu prodlužuje dobu léčby a dlouhodobě dochází k poškozování zdraví a zvýšení nákladů zdravotnictví.

Je načase udělat politické rozhodnutí

Ve většině zemí EU přejímají náklady na dočasnou pracovní neschopnost svých zaměstnanců zaměstnavatelé v mnohem vyšší míře než je tomu u nás. Přesto vláda ve své koaliční smlouvě podmínila přijetí zrušení tzv. karenční doby dohodou tripartity. Tento konsensus se v Senátu podařilo najít. Očekávám podporu našeho senátního návrhu a zrušení asociálního principu neplacení prvních tří dnů nemoci v zaměstnání!

Ing. Zdeněk Škromach

Místopředseda Senátu PČR

Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama