Ing. Petr Kebus

  • KSČM
  • Jičín
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.09.2016 12:55:16

Jen prázdná slova a gesta problémy kraje neřeší

Jen prázdná slova a gesta problémy kraje neřeší

Rozhovor s ing. Petrem Kebusem k tématu krajských voleb.

 Zeptali jsme se ing. Petra Kebuse, předsedy finančního výboru Královéhradeckého kraje. Pane předsedo, Vaše funkční období za necelé dva měsíce končí, jak hodnotíte 4 roky svého působení na kraji?

 V době mého příchodu na krajský úřad bylo na kraji mnoho věcí k řešení. Kromě běžné agendy bylo mým hlavním úkolem zavedení transparentního systému sledování hospodaření krajských příspěvkových organizací a akciových společností. Během uplynulých 4 let jsme ve spolupráci s finančním odborem krajského úřadu zavedli kontrolní procesy pro příspěvkové organizace ve školství, sociální oblasti a ve zdravotnictví. Zcela jsme dostali pod kontrolu krajského Zdravotnického holdingu a jeho dceřiných společností.

 V září se naplno rozpoutala předvolební kampaň do krajských voleb. Vy kandidujete za KSČM.

Musím říct, že se zájmem sleduji předvolební kampaně našich politických rivalů. Jako přes kopírák v jejich předvolebních programech můžeme číst, že každý kandidát zajistí bezpečnost v kraji, dostupné zdravotnictví a dopravní obslužnost. V oblasti dopravy všichni slibují opravy silnic a dokončení projektů hlavní dopravní infrastruktury, jako by se za uplynulé 4 roky v kraji neopravila žádná silnice. Oblíbeným tématem je zdravotnictví, jelikož na ně je většina voličů citlivá. Všichni kandidáti slibují zvýšení mezd zdravotníkům a stabilizaci personálu.

Jak tedy vidíte budoucnost krajského zdravotnictví?

Zdravotnictví jako takové nespadá do naší gesce. Moje práce se týkala především kontroly financování krajských zdravotnických zařízení. Z minulosti jsme zdědili většinu zdravotnických zařízení ve formě akciových společností. I když se tato forma neukazuje jako nejšťastnější a pro veřejně financované služby jako nejvhodnější, museli jsme se s touto formou provozování zdravotnických zařízení poprat. Během minulých 4 let se nám podařilo stabilizovat ekonomickou situaci v nemocnicích. V roce 2012 byla kumulovaná ztráta krajských nemocnic cca 203 mil. Kč, do letošního roku se ji podařilo snížit na 144 mil. Kč. Snížila se i částka, kterou přispívá kraj nemocnicím na poskytování veřejné služby, v roce 2013 to bylo ještě 251 mil. Kč, v roce 2015 to bylo 126 mil. Kč.

Kromě kumulované ztráty z hospodaření jsme museli vyřešit velké dluhy nemocnic. V roce 2012 dlužili krajské nemocnice po splatnosti svým dodavatelům 123 mil. Kč. Nejvíce svým dodavatelům dlužila Oblastní nemocnice Náchod cca 89 mil. Kč, její ekonomická situace byla na hranici insolvence. Díky zavedení systému kontroly hospodaření a zásahu kraje se podařilo dluhy nemocnic snížit, v minulém roce dlužili nemocnice po splatnosti do 1 mil. Kč. Z krajského rozpočtu se nám podařilo nemocnice oddlužit a částečně pokrýt ztrátu minulých let.

Určitě nejdůležitějším úkolem pro budoucí krajskou vládu je personální stabilizace lékařů a sester. To není nic nového. Bohužel nestačí jen plošně přidávat na mzdách. Ve vedení nemocnic je potřeba dát důvěru kvalitním lidem. Čím méně budou do provozního řízení nemocnic mluvit politici, tím pro nemocnice lépe. Já osobně se přimlouvám za to, abychom si takové lidi v kraji dlouhodobě vychovávali, člověk, který je spjatý s naším krajem bude ke své práci přistupovat zodpovědněji než nájemný manažer odjinud, který svou práci bere jako další stupeň svého karierního žebříčku nebo jako další řádek ve svém životopise. Kvalitní manažer, který jde ostatním příkladem, je schopen své podřízené pozitivně motivovat a přitáhnout tolik potřebné odborníky. Je jasné, že sebelepší finanční ohodnocení neudrží zaměstnance ve firmě, kde nikdo nevěří v její budoucnost a rozvoj. Bude-li mít práce v krajském zdravotnictví budoucnost, kvalitní odborníci určitě přijdou.

Jednička na kandidátce Koalice pro Královéhradecký kraj lidovec Vladimír Derner již dopředu na internetu vyloučil spolupráci s vaší stranou…

To není nic, co by nás překvapilo, řekl bych, že je to už takový legrační folklór.  Politik Derner dopředu vysílá signály, že sestaví koalici s každým, kdo mu pomůže získat nějaký ten krajský post. Naše pohledy na sociální jistoty pro ekonomicky nejslabších obyvatel kraje se diametrálně odlišují, takže spolupráce je zcela určitě dopředu vyloučena. Samozřejmě i naše odmítání církevních restitucí a rozdílný pohled na migraci je důvodem, proč se lidovci prezentují jako protipól naší politiky. Krom toho program lidovců neobsahuje nic konkrétního, jen sliby napravení všeho špatného z minulosti, to je pro Dernera typické.

Co by podle Vás mělo být hlavním úkolem politiků v příštím volebním období?

Jako nejdůležitější vidím zajištění stability zdravotnictví a pokračování v již započatém procesu racionalizace. V oblasti investic pak efektivní využívání finančních zdrojů včetně dotací z evropské unie, které má kraj k dispozici. Je potřeba pokračovat v započatých investičních projektech, jako je výstavba nových pavilonů v Náchodě a rekonstrukce nemocnice v Jičíně.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama