Ing. Milan Chaloupecký

kandidát do voleb v Pardubickém kraji
  • OKS
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,6. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.09.2016 20:00:00

Problematika parkování v Pardubicích a dalších městech Pardubického kraje

Problematika parkování v Pardubicích a dalších městech Pardubického kraje

Vážení spoluobčané, tento článek jsem se rozhodl věnovat problému, který trápí všechny obyvatele Pardubického kraje. Tím problémem je parkování.

Jako příklad problematického parkování mohu uvést situaci v Pardubicích. Návštěvníci Pardubické nemocnice nemají kde zaparkovat svá vozidla. Jsou tedy nuceni parkovat všude, kde se dá. Díky této neutěšené situaci jsou všechny místní komunikace kolem nemocnice zaplněné automobily, což znesnadňuje život jak návštěvníkům nemocnice, tak také obyvatelům čtvrtě Pardubičky. Jako další příklad mohu uvést situaci kolem Pardubického Finančního úřadu. Ten se v červnu loňského roku přestěhoval v rámci Pardubic na novou adresu, a to do ulice Boženy Němcové. Ale jaksi se pozapomnělo, že návštěvníci úřadu potřebují někde zaparkovat svá vozidla. Problém se netýká pouze návštěvníků, ale také vlastních zaměstnanců úřadu, kteří si stěžují na nedostatek parkovacích míst. Problémům s parkováním vozidel nejsou ušetřeni ani cestující, kteří pro své dálkové cesty využívají vlakové nebo autobusové spoje (pokud na stanoviště vlaků nebo autobusů musí dorazit svým vlastním vozem) a návštěvníci obchodů v centru města. A přitom řešení problému existuje!

Řešením problému jsou parkovací domy a automatické parkovací systémy. Tato řešení umožňují parkování většího počtu vozidel na malé ploše. Toho je docíleno možností parkování v několika výškových úrovních spolu s využitím parkovacích výtahů, podélných dopravníků, posuvných palet, točen a dalších komponent parkovacích systémů. Parkování vozidel je možné také v rotačních parkovacích systémech, tzv. rotačních věžích. Výhodou parkovacích domů je skutečnost, že pojmou opravdu velké množství vozidel. A nemusí se nutně jednat o nevzhledný stavební útvar. Většinu parkovacích podlaží je totiž možné situovat pod zemský povrch a nadzemní část takového parkingu tak nemusí nutně hyzdit okolní prostředí. Střechu parkovacího domu lze navíc pojmout jako tzv. zelenou a osázet ji zelení, která je speciálně pro tento typ použití určena. Tak lze nejenom zpříjemnit celkový vjem z pohledu na parking, ale také rozšířit tolik potřebné zelené plochy ve městě.

Problémy s parkováním nejsou vlastní pouze městu Pardubice, ale také všem větším městům v Pardubickém kraji. Parkoviště, která bývají ve městech zřízena a provozována jsou až na výjimky zpoplatněna. Ale to plně popírá charakter veřejné služby, kterou jsou povinni obce a kraje zajistit svým spoluobčanům. Veřejná služba by měla být pro obyvatele a návštěvníky kraje zdarma. Možnost parkování je důležitou složkou pro podporu soukromého podnikání živnostníků pracujících v obchodě nebo ve službách. Nedostatkem parkovacích míst nebo jejich nesmyslným zpoplatněním tak těmto plátcům daní vytváříme bariéru pro rozvoj jejich podnikání.

Ale problémy nemá Pardubický kraj pouze s parkováním. K problémům kraje lze směle zařadit také stav dopravních komunikací, nedostatek zdravotnického personálu v nemocnicích, nedostatek kvalitních studentů v segmentu učňovského školství, nedostatek domovů důchodců a domů s pečovatelskými službami a mnoho a mnoho dalších problémů, které kraj sužují.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama