Ing. Květa Matušovská

  • KSČM
  • Javorník
  • zastupitelka obce
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.10.2016 6:34:00

Co vy na to?

Co vy na to?

Na posledním jednání Poslanecké sněmovny jsme ve třetím čtení měli schválit vládní novelu zákona o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů (autorský zákon). Většinově jsme však podpořili vrácení zákona.

Ochranný svaz autorský (OSA) chce od roku 2017 výrazně zvýšit poplatky za užití děl a to až o 50%. Dalším, kdo na to reaguje, je DILIA (divadelní, literární a audiovizuální agentura), která má v úmyslu poplatky zvýšit o 25%.

Proti tomuto výraznému zdražení se ostře ohradilo Sdružení místních samospráv a Asociace hotelů a restaurací ČR, která se obrátila na jednotlivé poslankyně a poslance, tak i na poslanecké kluby, aby do novely autorského zákona vnesli jasná pravidla pro zvyšování autorských poplatků. Minulý týden o této problematice znovu po vrácení jednal i Výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Ve čtvrtek se na toto téma konal v Poslanecké sněmovně seminář, který pořádala poslankyně Věra Kovářová (STAN). Na tomto semináři se ukázalo, že nejsou problémy s poplatky, ale s jejich drastickým navýšením. Pak následoval veřejný protest před sídlem Ochranného svazu autorského, proti enormnímu zdražení poplatků, které svolalo Sdružení místních samospráv a Asociace hotelů a restaurací ČR.

Stejně jako tato sdružení se některé poslankyně a poslanci domnívají, že takové zdražení je opravdu nemravné. Podporuji snahu některých poslankyň a poslanců, kteří se snaží prosadit, aby stát měl možnost regulovat výši poplatků a zabránit tak skokovému zdražení. Také mi není proti srsti nápad poslance a místopředsedy PS Petra Gazdíka (STAN) o zastropování navýšení na maximálně trojnásobek inflace.

Pokud se podíváme na tento zákon z pohledu těch, kteří protestují a kterých se týká,  tak jistě víte, že bez rozhlasu a televize se už dnes neobejdeme. Proč bychom měli platit horentní sumy za vysílání, které má mnohdy s kulturou velmi málo společného?

Sdružení upozorňuje, že by se sazby měly zvýšit až o 93 Kč za měsíc (OSA) a o 34 Kč za měsíc (DILIA). Celkem si tedy restauratéři za jednu televizi připlatí o 127 Kč více. OSA uvádí, že na vesnicích zvýší „pouze“ o 31%.

V malých restauracích a vesnických hospůdkách se lidé scházejí, chlapi se podívají na sport, k tomu je kulisou hudba. A tento problém se netýká jen hospod, ale i hudebních projekcí, diskoték, hudby na sportovních utkáních, plaveckých bazénech nebo např. kadeřnictví, atd.  Problém mají i obřadní síně, kde zní reprodukovaná hudba. Poplatky jdou ročně do desetitisíců, což se musí promítnout do celkové sumy nákladů na podnikání či za obřad. Návrh jak už jsem zmínila je, aby se poplatky zvýšily o 50%, to bude pro mnohé likvidační, a ještě nehovořím o nemocnicích, LDN nebo Domovech pro seniory. Jak k tomu přijdou naši starší a mnohdy nemocní spoluobčané, pro které je televize a rozhlas vlastně jediným spojením se světem. Stejně poslouchají většinou jen hudbu.

Bedřich Smetana řekl,“ V hudbě život Čechů“.  Hudba povznáší, přináší pocit pohody a klidu, dělá nás lepšími. Ale nesmí být vydřidušná, to určitě B. Smetana nechtěl. Jsem si vědoma toho, že nějaké úpravy asi nastat musí, ale jak už jsem psala výše jen v mezích normy.

V anketě, která v těchto dnech probíhá na internetu, je otázka: Měly by mít poplatky za autorská práva nějaký limit? ANO odpovědělo do dnešního dne 97,8% dotázaných, a to je pro nás jasný signál, jak novelu autorského zákona řešit.

Blíží se krajské volby, i tyto, zdánlivé maličkosti, mohou krajští zastupitelé ovlivňovat. Záleží ale jen na vás, komu svůj hlas dáte. Sliby se slibují, ale vzpomeňte si, jak to potom ve skutečnosti je. Ti, co mají nejvíc slibů, mají velice krátkou paměť. Myslete na to, až půjdete k volbám.

Květa Matušovská, poslankyně PSP ČR za KSČM

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama