RNDr. Alexandr Vondra

  • ODS
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,37. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.05.2011 19:29:08

Bez odvahy kondici armády nezlepšíme

Bez odvahy kondici armády nezlepšíme

Po vstupu do Severoatlantické aliance v roce 1999 získala řada lidí pocit, že nyní je naše bezpečnost zajištěna, aniž bychom se museli příliš snažit. Opak je však pravdou a události ve světě nás o tom každý den přesvědčují.

Byť České republice nehrozí žádné blízké a bezprostřední nebezpečí, nemůžeme si dovolit rezignovat na existenci kvalitních ozbrojených sil, které jsou, spolu se silami našich spojenců, zárukou naší suverenity a svobody.

Armáda České republiky se v posledním desetiletí zprofesionalizovala, nicméně nekoncepční škrty a nehospodárnost způsobily, že vytyčené cíle nebyly naplněny a nyní ozbrojené síly jako celek čelí zásadním problémům. Nedostatky ve třech klíčových oblastech - personální, majetkové a finanční - otevřeně popisuje Bílá kniha o obraně, která se zabývá fungováním ministerstva obrany a ozbrojených sil pro příštích deset let. Je nejenom popisem neutěšené situace, ale především uvádí principy, jejichž realizace může neblahý trend zvrátit. Díky koncepčním změnám, které nastiňuje, budeme schopni změnit stávající, mnohdy neefektivní systém a nalézt vnitřní úspory. Každá nalezená koruna bude investována do rozvoje ozbrojených sil.

Bez dlouhodobé stabilizace rozpočtu to však nebude stačit.

Jako velký problém ministerstva obrany je veřejností vnímáno plýtvání při veřejných zakázkách. Od svého nástupu do funkce pracuji na tom, aby se změnil systém nákupů - musí být transparentnější a mnohem efektivnější. Zrušení nutnosti nakupovat přes prostředníky, které nyní prochází schvalovacím procesem v parlamentu, je jedním z kroků. Musíme však jít dál, protože šetření při nákupech je zdrojem úspor. Musíme se také rychle zbavovat nadbytečného majetku. V posledních dvaceti letech se sice armáda neustále zmenšovala, ale na množství movitého i nemovitého majetku se to adekvátně neprojevilo. Podobně se vzdáme některých vojenských schopností, což však neznamená rezignaci na obranu.

Dojde k organizačním změnám. Ministerstvo obrany musí být řízeno procesně. Změny, které připravujeme, povedou ke snižování počtů zaměstnanců a podobně dojde k zeštíhlení řídících a velících struktur. Neplánujeme snižování počtů vojáků u útvarů a ani plošné škrty. Naopak musíme zajistit, aby svaly armády byly silnější, a nikoli, aby ochabovaly pod množstvím tuku. Oživíme také projekt aktivní zálohy, která je nejenom propojením armády se společností, ale především prostředkem k posilování obranyschopnosti země.

Největší problémy jsou však v personální oblasti. Armáda a především její nejdůležitější hodnostní sbory - poddůstojnický a praporčický - zestárly a ztratily konkurenceschopnost na trhu práce. Přitom armáda bez kvalifikovaných lidí, byť se skvělou technikou, jako by nebyla. Prvním krokem je proto stabilizace příjmů - vojákům v nejnižších hodnostních sborech se už nesmějí snižovat. Proběhnou ale i hlubší změny. Od roku 2013 by měl například platit nový kariérní řád. Obecně řečeno, musíme hledat rovnováhu mezi požadavky a možnostmi. Nemůžeme chtít, aby armáda měla schopnosti, jako když měla dvě stě tisíc vojáků, a zároveň kontinuálně snižovat výdaje na obranu. Odstranit dluhy z minulosti nebude jednoduché a nepodaří se to během funkčního období jedné vlády. Pokud nyní neuděláme ty správné a odvážné kroky, pak se obávám, že se za několik let nebudeme bavit o tom, jakou chceme mít armádu, ale jak a jestli zachraňovat její zbytky.

RNDr. Alexandr Vondra, ministr obrany, místopředseda strany a senátor PČR

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama