ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.10.2016 13:14:48

Vzkaz do sněmovny: OSA musí být pod kontrolou

Vzkaz do sněmovny: OSA musí být pod kontrolou

Senátor Ivo Valenta k dalšímu projednávání novely autorského zákona

Další z výborů Poslanecké sněmovny dnes jedná o novele autorského zákona. Při této příležitosti znovu zdůrazňuji, že si tato novela musí vzít na mušku také Ochranný svaz autorský. Konkrétně trvám na tom, aby byl zřízen dozorový orgán nad tímto naprosto netransparentním spolkem.

OSA hospodaří s penězi nás všech a nikdo neví, jakým způsobem s nimi nakládá. To je praxe, která nemá obdoby, a kterou musíme změnit. Ročně se totiž jedná až o jednu miliardu korun. Zřízení tohoto nového stupně kontroly je navíc i v zájmu samotných autorů a současně jednou z podmínek pro další navyšování sazeb autorských poplatků.

Již v létě jsem představil svůj návrh na zřízení dozorového orgánu a nabídl jej formou pozměňovacího návrhu poslancům. Vyzývám je tedy k tomu, aby se tímto návrhem zabývali, případně si jej vzali za svůj. Pakliže se poslanci návrhem zabývat nebudou, jsem připraven tuto změnu prosazovat v rámci projednávání autorského zákona v Senátu.

Stávající situace, kdy si OSA libovolně nastavuje pravidla svého fungování bez veřejné kontroly a neúměrně navyšuje poplatky, totiž považuji za nepřijatelnou, nemorální a dlouhodobě neudržitelnou.

Ivo Valenta
slovácký senátor
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama