ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.10.2016 15:40:39

Mezi kapitálem a smrtí

Mezi kapitálem a smrtí

Článek pojednává o vztahu kapitálu a pojištění. Jak soukromé společnosti skupují životní pojistky od nemocných občanů? Jak kapitál pojišťuje smrt a kdo na tom vydělává?

 Globální kapitalismus začíná zasahovat snad do všech lidských činností. Nejabsurdnější je snad jeho vztah k různým druhům pojištění. Věděli jste, že existuje tzv. pojištění vratných nebo obchod se smrtí? Ano, tyto amorální věci existují v USA, ale i v jiných zemích. Jedná se vysloveně o demoralizaci lidských vztahů a ukazuje se zde jasná nelidskost kapitalismu.   O co jde v pojištění vratných? Tímto typem pojištění proslula společnost Walmart. Ano, jedná se o tu samou společnost, která ničila konkurenci účelově nízkými cenami, aby je po zlikvidování konkurence opět zvedla. Zaměstnanci této společnosti měli uzavřeny pojistky, kdy v případě jejich úmrtí by Walmart shrábl veškeré peníze. Společnost argumentovala následujícím tvrzením: že je tento typ pojistky nutný mít, protože do svých zaměstnanců investovala nemalé peníze na školení atd. Jenže se jedná o naprosto nemorální věc, protože o pojistce často nikdo nevěděl a de facto si společnost pojistila vaší smrt. Peníze samozřejmě nedostali pozůstalí, ale společnost Walmart. Někdy nastala varianta, že společnost pojistku přiznala a pozůstalým určitý obnos předala. Nicméně neřekla, že pojistka byla mnohonásobně vyšší.   Ještě horší však je kapitalistická hra se smrtí, která rovněž dokáže vynášet nemalé zisky. Z historie je známo několik případů, kdy se člověk nechal záměrně zastřelit, aby poté byla vyplacena pojistka jeho rodině, která neměla peníze na živobytí. V USA se však vysloveně rozmohl obchod se smrtí a probíhá asi následovně: představte si, že máte uzavřenu životní pojistku. Z ničeho nic onemocníte třeba rakovinou a nebudete mít peníze. Přijde k vám někdo, kdo vám přislíbí peníze na léčbu výměnou za vaši pojistku. Lékaři Vám třeba řeknou, že máte rok života. Ten, kdo pojistku odkoupí, řekne, že Vám zaplatí třeba půl milionu a jste pojištěn na milion. Ten, kdo ji odkoupil, bude doufat, že do roka zemřete a vydělá půl milionu, protože druhou půlku investoval do vás. Takže ve své podstatě vyhrál terno. Problém nastane tam, když jen tak nezemřete a budete dále žít. I tento případ již v USA nastal, když člověk, který trpěl AIDS, měl dva roky života, ale po objevení léků proti této chorobě stále žil. Člověk, který od něj pojistku odkoupil, jej neustále bombardoval obtěžujícími telefonáty, jak je možné, že vlastně žije. Společnost, která vydělávala na lidské tragédii, se jmenovala Dignity Partners. Dnes už tato společnost neexistuje, ale v USA jich je jako hub po dešti.   Jak můžete vidět, tak celý globální kapitalismus je protkán spekulacemi a následným pojištěním. Jedná se o nelidskost kapitalismu, kdy se snaží vydělat úplně na všem- lidskou tragédii nevyjímaje. Z tohoto důvodu je nutná změna systému směrem k socialismu.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama