Ing. Jan Horník

  • STAN
  • Karlovarský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,63. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.10.2016 16:30:00

Už se v tom skoro nikdo nevyzná, a proto dopadáme tak, jak dopadáme

Už se v tom skoro nikdo nevyzná, a proto dopadáme tak, jak dopadáme

Projev na 28. schůzi Senátu 19. října 2016 k Návrhu zákona, kterým se mění zákon o pozemních komunikacích:

Vystoupím krátce s jednou věcí. Jsem šťasten, že je tato novelizace o pozemních komunikacích před námi, protože pokud si vzpomínáte na projednávání u nás v Senátu, upozorňovali jsme, k čemu dojde. A když dneska všichni tvrdí, prezidentem počínaje a nevím kým konče, jak je zbytečný Senát, tak si myslím, že by nás měli poslanci trošku víc poslouchat, aby, když my něco objevíme v legislativním procesu, co oni nestačí odchytit při nějakých 200 jejich pozměňovacích návrzích, které tam vznikají mezi druhým a třetím čtením, měli by potom také vědět, že v Senátu je výborná legislativa, pak jsou tady lidé z různých oblastí jako odborníci. A když se přijde na legislativně technické problémy a potom na praktické problémy ze skutečné praxe, měli by se nad tím zamyslet a neměli by nás vždycky přehlasovávat „stojedničkou“.

A potom jenom příklad z praxe. Dáme nějaký společný projekt, který je přeshraniční, platí to Brusel, je to projekt mezi ČR a Německem. A na jedné straně v Německu se dělá jedna silnice, místní komunikace, na české straně také. Podal se projekt, projekt byl úspěšný, ale ještě předtím byla vyžadována nějaká doplnění projektu a to protáhlo realizaci projektu o půl roku, protože my na české straně jsme museli mít tolik papírů a všeho možného, související zejména se stavebním povolením apod., a německá strana říkala, na čem to všechno vázne. A bylo to velice jednoduché, vysvětloval jsem jim to, a oni říkali: A to vy všechny tyto věci potřebujete, všechna vyjádření správních orgánů apod.? Říkám: Samozřejmě, vždyť vy to také potřebujete, také musíte mít stavební povolení. A pan starosta mi říká: My žádné stavební povolení nepotřebujeme, tato komunikace je liniová stavba, na to nepotřebujeme stavební povolení, a na sítě, které tam vkládáme, protože to je také liniová stavba, nepotřebujeme mít žádné stavební povolení. Čili oni se rozhodnou, že povedou nějakou komunikaci někudy, nebo např. tam budou vkládat inženýrské sítě a udělají to bez stavebního povolení, mají k tomu jenom nějaký jeden papír, že to budou realizovat.

Nad tím bychom se možná mohli také zamyslet, protože když se podíváte, jak u nás jsou čím dál tím víc složitější všechny zákony, které se třeba dotýkají oblasti stavebnictví, už se v tom skoro nikdo nevyzná a proto dopadáme tak, jak dopadáme. A proto naši sousedé mají dokonce mnohem jednodušší postup a my se musíme postarat o to, abychom dostávali všem těm našim nesmyslným předpisům, které ale od nás, prosím vás, nevyžaduje EU, nikdo jiný, jenom my sami si to tady děláme.

Vítám novelizaci tohoto zákona za celý klub a děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama