ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.05.2011 14:13:00

Jeden z posledních pozůstatků komunismu je odstraněn

Jeden z posledních pozůstatků komunismu je odstraněn

Ode dneška platí nová pravidla pro dohodu o nájemném.

Dnešním nabývá účinnosti první z ustanovení novely Občanského zákoníku v oblasti nájemního bydlení. Konkrétně jde o § 696, který stanoví pravidla pro dosažení změny nájemného. Většina dalších opatření této novely, která směřují k narovnání vztahů mezi pronajímateli a nájemci, bude účinná až za šest měsíců.  

 „Jeden z posledních pozůstatků minulé éry nesvobody je odstraněn," komentoval schválení novely ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský a dodal: „V tomto případě jde o odstranění omezení svobodného nakládání se svým majetkem na jedné straně a svobody odmítnutí nereálného cenového návrhu na straně druhé." Regulace nájemného skončila na většině území České republiky spolu s účinností zákona 107/2006 Sb., o jednostranném zvyšování nájemného k 31. prosinci 2010. V místech, kde tento zákon pozbude účinnosti až k 31. prosinci 2012, budou ustanovení novely Občanského zákoníku o změně nájemného účinná od 1. ledna 2013.
   
 Klíčový paragraf 696, který tak pro většinu území ČR nabývá účinnosti dnes, stanoví, že v případě nedohody mezi nájemníkem a pronajímatelem o nové výši nájemného se po uplynutí 3 měsíců od neúspěšného pokusu o dohodu může kterákoliv ze stran obrátit na soud s návrhem na určení nájemného obvyklého. Vyrovnání rozdílu se pak vztáhne zpětně ke dni podání návrhu soudu.
   
 MMR ČR od února tohoto roku na svých stránkách zpřístupnilo a postupně doplňuje nezávaznou informační databázi o nájemném pod názvem Mapa nájemného. Slouží pro orientaci nájemníků i pronajímatelů, a může soudním sporům předejít.
   
 Celá novela vychází ve Sbírce zákonů, částce číslo 51 jako zákon č. 132/2011 Sb. Znění pouze aktuálního § 696 k nájemnému naleznete v příloze.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama