Mgr. Miluše Horská

  • BPP
  • Pardubice
  • místopředsedkyně Senátu
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,75. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.11.2016 16:49:00

Otazníky k těmto dnům

Otazníky k těmto dnům

Krátké zamyšlení nad současným pnutím a hektickými reakcemi ohledně nedávné návštěvy dalajlámy v Praze.

Nemohu dosud pochopit, proč nedávná návštěva dalajlámy v Praze vyvolala tolik zlé krve, když například my v Senátu jsme s ním naopak rozmlouvali o míru a svobodě. To jsou hodnoty, které s jeho myšlenkami zcela souzní, proto jsem ho do horní komory pozvala. Reakcí české politiky však bylo obviňování a pomlouvání, schůzku s touto světově uznávanou morální a intelektuální autoritou přirovnal ministr zahraničních věcí k setkání s Konradem Henleinem, byla tedy de facto označena za národní zradu. To je pro mě naprosto nepochopitelná a urážlivá reakce. Čemu všemu zde nerozumím:

Za prvé pranýřování ministra Daniela Hermana. Vysvětlí mi někdo, co udělal zlého, jak měl setkáním s duchovním narušit naše vztahy s Čínou? V čem je tady problém? Snad ne v tom, že se ministr české demokraticky zvolené vlády sešel s významným intelektuálem nad nepolitickými věcmi? Totiž na schůzku v tomto ryze nepolitickém duchu reagují naši nejvyšší ústavní činitelů naprosto vyhroceně společným prohlášením. Sama jsem i u této schůzky na ministerstvu kultury byla, a tak vím, že se zde skutečně politika neřešila. Kdo z ní udělal politikum, určitě nebyl ministr Herman.

Za druhé mi opravdu není jasné, proč se musí teatrálně domlouvat čtyři nejvyšší muži státu a potvrzovat platné partnerství s Čínou? Je teď jedno, zda něco jmény svých institucí podepsali či nikoli, ale zajímá mě, proč přišla takováto kolektivní reakce. Tu nikdo z nás přeci z našich polistopadových dějin nepomatuje. Co se to stalo tak významného, že to spojilo cesty těchto pánů?

Takže naše ústavní činitele nedokáže zvednout z židle a přimět k akci současné hrubnutí politiky, také to, jak se bohužel nadále vzdaluje občanům, ani místy skutečně dětinské chování pana prezidenta nebo například plíživá oligarchizace médií a de facto i politiky, ale za to je ke společné akci vybičuje setkání s duchovním?! Nechápu.

Za třetí mi samozřejmě vůbec není jasné, jak Hrad měl zkoušet handlovat s ministrem Hermanem o udělení státního vyznamenání pro pana Bradyho, přeživšího z Osvětimi. Podmiňovat to tím, aby se ministr s někým sešel či nikoli, je nedůstojné prezidenta republiky.

Mám těch dotazů víc, česká politika posledních dní je plná nepochopitelností, tyto jsou však pro mě největší...

Psáno pro blog.idnes.cz

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama